Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

HMFest: hadikultúra és military fesztivál negyedszer

Szöveg: Snoj Péter |  2017. június 11. 9:25

Háromnapos történelemidézést tartottak Kunszálláson június 9-11. között. A HMFest Nemzetközi Hadikultúra és Military Fesztiválon egyszerre voltak jelen a honfoglalás, a napóleoni háborúk és a huszadik századi világégések korainak képviselői.

1596033970

Idén is katonai hagyományőrzők magával ragadó diorámái és bemutatói adták az immáron negyedik HMFest gerincét: előadásukat tovább színesítették azok a haditechnikai eszközök, amelyek mindamellett, hogy tökéletes állapotban pompáztak, látványos felvonulással örvendeztették meg a közönséget. A múlt emlékeinek őrei mellett a rendezvényen jelen voltak a rendőrség és a Magyar Honvédség képviselői is.

A rendezvény fővédnöke – dr. Simicskó István honvédelmi miniszter mellett – Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke volt, aki köszöntőjében elmondta: „A fesztiválnak múltja van, hiszen immáron negyedik alkalommal rendezik meg. Jelene van, hiszen látszik, hogy egyre növekszik a résztvevők létszáma, és jövője is kell, hogy legyen!" Javasolta, hogy a jövőbeni rendezvényeket ki kell szélesíteni, hogy a nyári vakációra készülő diákok az iskolai időszak utolsó hetében még ellátogathassanak, és a sokszínű kiállításoknak hála, jobban megismerhessék történelmünket.

1596033970

Gulyás Zoltán dandártábornok, az MH Hadkiegészítő, Felkészítő és Kiképző Parancsnokság parancsnokhelyettese beszédében hangsúlyozta: „E rendezvény egy életérzést jelenít meg. Az egyenruha szolgálatot, a haza és nemzet iránti elhivatottságot jelent, a katonai eskü pedig egy életre szól – ezt akarja bemutatni a Nemzetközi Hadikultúra és Military Fesztivál". Gulyás dandártábornok kiemelte: a Magyar Honvédség és a rendezvény szervezői közötti együttműködés kiváló. A toborzó katonák örömmel vesznek részt a fesztiválon, hiszen azontúl, hogy a történelemidéző programok számukra is érdekesek, az immáron negyedik HMFest alkalmával érezhetően megnőtt a fiatalok honvédség iránti érdeklődése.

1596033970

Ezt igazolandó, egy különleges pillanatra is sor került a katonai toborzók sátránál: Czakó Marianna és Szabó Zoltán ünnepélyesen, személyesen Gulyás Zoltán dandártábornoktól vehették át az alapkiképzésre felszólító behívópapírjaikat.

1596033971

A toborzósátorban részletes tájékoztatást nyújtó katonák mellett kiállítással készült az MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred is. A megnyitót pedig az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis Zlin-242 típusú gyakorló-kiképzőgépének alacsony áthúzásai és az MH 5. Bocskai István Lövészdandár hódmezővásárhelyi katonazenészei tették emlékezetessé.

A szombati nap – kétségkívül – legjobban várt és legizgalmasabb programpontja volt a második világháború korát megidéző katonai hagyományőrzők látványos ütközete. A kitalált történet szerint egy, a szovjet hadsereg állományába tartozó – az Amerikai Egyesült Államoktól támogatásként kapott – amerikai féllánctalpas harcjármű elakadt a senki földjén. A javító műszaki katonákat kísérő járőr birtokba vette a magára hagyott járművet, ám a szovjeteket kisvártatva ellenséges tűz verte vissza. A csatatéren megjelentek a német és magyar katonák is. Heves tűzharc kezdődött, ám az ádáz küzdelem ellenére a magyar honvédek végül fölényes győzelmet arattak. 

1596033971


Fotó: a szerző felvételei