Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Katar érdekében szólalt meg az amerikai külügyminiszter

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2017. június 11. 10:32

Rex Tillerson amerikai külügyminiszter a Katar körüli blokád enyhítését sürgette június 9-én, pénteken Washingtonban újságíróknak fejtve ki e témával kapcsolatos álláspontját.

Az amerikai diplomácia vezetője konkrétan Szaúd-Arábiát, Egyiptomot és az Egyesült Arab Emírségeket nevezte meg.

Leszögezte: Katar elszigetelésének sok káros következménye van. Ezek között említette a humanitárius problémákat, valamint az Egyesült Államok vezette nemzetközi koalíció terrorizmus elleni küzdelmét érintő, kedvezőtlen hatásokat. A katari főváros, Doha közelében lévő al-Udeid légi bázison ugyanis tízezer amerikai katona állomásozik, és innen indítanak légicsapásokat is az Iszlám Állam nevű terrorszervezet ellen.

Tillerson hangsúlyozta: az Egyesült Államok térségbeli érdekei is sérülnek a blokád miatt. Hozzátette: az Egyesült Államok elvárja, hogy az öböl menti államok azonnal tegyenek lépéseket a térségben uralkodó feszültség enyhítésére.

A miniszter ugyanakkor Katarnak is „üzent". Leszögezte, hogy Katar sokat tett ugyan a terroristák finanszírozásának korlátozásáért, de ez nem elég, még többet kell tennie.

Korábban Donald Trump elnök felajánlotta közvetítését a válság enyhítéséhez, s még azt is javasolta, hogy a Fehér Házban egyeztessenek az érdekelt felek. A katari emír azonban elutasította, mondván, amíg országát a nemzetközi törvényeket felrúgva blokáddal sújtják, nem hajlandó Washingtonba utazni.

Az amerikai elnök egyébként egy nappal azt követően ajánlotta fel közvetítését, hogy Twitter-bejegyzésben rögzítette: Katar elszigetelésére éppen a korábbi, szaúd-arábiai tárgyalásai után került sor. Majd egy későbbi mikroblogbejegyzésben arról értekezett, hogy aki terroristákat támogat, annak a következményekkel is számolnia kell.

A Fehér Ház közleménye szerint Trump elnök nyilatkozat kiadására készül az ügyben.