Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Honvédelmi nap az iskolában

Szöveg: Galambos Sándor |  2018. április 13. 14:24

Toborzónapot, valamint pályára irányító foglalkozásokat szervezett április 11-én az örkényi Pálóczi Horváth István Mezőgazdasági Szakképző Iskola és Kollégium diákjai részére az MH Logisztikai Központ.

1599185172
Katonák tartottak rendhagyó órákat az örkényi Pálóczi Horváth István Mezőgazdasági Szakképző Iskola és Kollégium tanulóinak. A Magyar Honvédséget népszerűsítő előadásokkal és látványos technikai bemutatókkal igyekeztek felkelteni a diákok érdeklődését a katonai életpálya iránt.

A szerződéses, az önkéntes műveleti és területvédelmi tartalékos katonákkal szembeni egészségügyi, fizikai elvárásokról, a felvételt nyertek járandóságairól és szolgálati körülményeikről, valamint a hivatásos altiszti és tiszti pályára jelentkezés feltételeiről Csuha Ádám főtörzsőrmester, az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság 1. Katonai Igazgatási Központ toborzó altisztje tájékoztatta a rendhagyó osztályfőnöki órák résztvevőit. Az MH Anyagellátó Raktárbázis munkatársai pedig személyes élményeik alapján, altiszti beosztásban eltöltött szolgálati éveik tapasztalatait osztották meg az érdeklődőkkel.

1599185172
A forgószínpadszerűen megszervezett rendezvény statikus kiállítási helyein aztán rövid időre bárkiből „katona lehetett". Az MH Anyagellátó Raktárbázis, az MH Katonai Közlekedési Központ és az MH Légijármű Javítóüzem munkatársai segítségével a Magyar Honvédségben rendszeresített személyi felszereléseket, kézifegyvereket és gépjárműveket ismerhették meg. A vállalkozóbb kedvű diákok egy L-39 Albatros katapultülésében és egy MiG-21-es interaktív kabinjában is készíthettek magukról szelfiket, lőhettek airsoft-fegyverrel, és egy szimulátor botkormánya segítségével a virtuális repülést is kipróbálhatták. Az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár 32. Nemzeti Honvéd Díszegység tagjaitól pedig a fegyverforgatás és az alakias megjelenés alapjait lehetett elsajátítani. Dél körül a helyi általános iskola diákjai is bekapcsolódhattak a programokba.

1599185172
Az élményekben gazdag, látványos programokat Kocsis Csaba főtörzszászlós koordinálta. Az MH Anyagellátó Raktárbázis vezénylőzászlósa, a rendhagyó tanítási nap főszervezője elmondta: céljuk a fiatalok megszólítása, érdeklődésük felkeltése a katonai pálya iránt. Erre pedig kiváló lehetőségek kínálkoznak az iskolákban. A Táborfalva környéki oktatási intézményekkel olyan rendszeres együttműködés kialakításán dolgoznak, amelyek lehetőséget biztosítanak arra, hogy a diákok minél több ismeretet sajátíthassak el a Magyar Honvédségről. Kollégáival ugyanis kiemelt feladatuknak tekintik a fiatalok katonai pálya iránti érdeklődésének felkeltését, a honvédelem iránti elkötelezettségük erősítését.

Az iskola dolgozóinak a pályaorientációs nap lebonyolításához nyújtott segítőkész, támogató munkáját katonatársai nevében Szabó János főtörzszászlós, az MH Légijármű Javítóüzem vezénylőzászlósa egy egyedi, kimondottan erre az alkalomra készített emlékplakettel köszönte meg Karsai József igazgatónak.

1599185173
Fotó: a szerző felvételei