Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Új készülékekkel bővült az MH Egészségügyi Központ eszközparkja

Szöveg: Révész Béla |  2018. április 13. 14:41

A Honvédelmi Minisztérium támogatásának köszönhetően két olyan készülékkel bővült az MH Egészségügyi Központ (MH EK) eszközparkja, amelyek nélkülözhetetlenek a korszerű diagnosztikában. A berendezéseket április 13-án mutatták be a Honvédkórházban.

1599185176
Az MH EK betegellátásának fejlesztése érdekében szerezte be a honvédelmi tárca – mintegy 60 millió forint értékben – azt a két berendezést, amelyet pénteken mutattak be a Honvédkórházban. Dr. Tamás Róbert orvos dandártábornok, az MH EK Honvédkórház orvos-igazgatója a sajtótájékoztatóval egybekötött eseményen elmondta: a központ fő törekvése, hogy a legmodernebb eszközökkel a legmagasabb szintű betegellátást biztosítsa. Ezeket az eszközöket legtöbbször uniós forrásból szerzik be, de vannak olyan előre nem látható esetek (például súlyos meghibásodás), amikor az új berendezések költségét a Honvédelmi Minisztérium büdzséje állja. A közelmúltban beszerzett két eszköz is ez utóbbi kategóriába tartozik.

1599185176
Az egyik egy világszínvonalú ultrahangkészülék, amelynek beszerzését tavaly dr. Simicskó István honvédelmi miniszter képviseletében a tárca parlamenti államtitkára, Vargha Tamás a Koraszülöttek Napján jelentett be tavaly. A készüléket a koraszülötteket ellátó osztályon, a Perinatális Intenzív Centrumban (PIC) használják, és segítségével már a veleszületett szívfejlődési rendellenességeket is lehet diagnosztizálni. Mint arra dr. Nádor Csaba főorvos, az MH EK PIC vezetője rámutatott, a koraszülés nagy problémát jelent hazánkban, ám az elmúlt öt esztendőben – köszönhetően többek között az eszközök modernizációjának – a koraszülött csecsemők életben maradási esélyei egyre jobbak. „A PIC évente átlagosan 250 koraszülöttet kezel, közülük körülbelül nyolcvanan még a másfél kilót sem érik el. Az ő ellátásukban nélkülözhetetlen az új berendezés. Családbarát ellátási elvünk értelmében a vizsgálóhely megy a gyermekhez, nem fordítva. Hordozhatósága miatt a most beszerzett ultrahangkészülékkel még arra is lehetőségünk nyílik, hogy az inkubátorban vizsgáljuk meg a babát" – mondta a főorvos. (A készülékről készült videó cikkünk alatt megtekinthető.)

1599185177
A másik egy új mammográfiás berendezés, miután a központ korábbi, 10 éven át heti 50 órát üzemelő készüléke 2017 októberében meghibásodott. Tamás Róbert dandártábornok elmondása szerint a berendezést tüzetesen átvizsgálták, de gazdaságosan megjavítani már nem lehetett, így a Honvédelmi Minisztériumhoz fordultak, amely haladéktalanul rendelkezésre bocsátotta a beszerzéshez szükséges összeget.  A diagnosztikus eljárást az új berendezés megérkezéséig az MH EK egyik partnercége biztosította.

1599185177
Dr. Átol Éva orvos alezredes, a Központi Radiológiai Diagnosztika Osztály osztályvezető főorvosa a mammográfiás berendezéssel kapcsolatban hangsúlyozta: a rosszindulatú emlődaganat a nők leggyakoribb rosszindulatú megbetegedése, hazánkban évente 5000-6000 új megbetegedés fordul elő. A szűréseknek óriási szerepe van a megelőzésben, ezen belül is kiemelten fontos a mammográfia. Mint mondta, a tárca által beszerzett új berendezés teljes mértékben biztosítja az MH EK komplex emlőszűréseit, hiszen a szakemberek napi húsz mammográfiai vizsgálatot tudnak segítségével elvégezni.

1599185177
A sajtótájékoztatón elhangzott: a közelmúltban üzembe helyezett két berendezés beszerzési költsége mintegy 60 millió forint volt, ám a központ további fejlesztésekben gondolkodik. „A fő célunk az, hogy a Honvédkórház megőrizze vezető szerepét az észak-pesti és az észak-magyarországi térség egészségügyi ellátásáért felelős intézményként" – mondta Tamás Róbert dandártábornok. Az Egészséges Budapest Program keretén belül a közeljövőben 3,7 milliárdos keretet kap az intézmény új eszközök és berendezések beszerzésére, amelyek segítségével még korszerűbb körülmények között tudja majd ellátni a betegeket.

1599185178
Fotó: Dévényi Veronika