Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Egyeztetés a biztonságról és az együttműködésről

Szöveg: Dániel Richárd őrnagy |  2018. április 13. 15:59

Április 9-11. között Finnországban, Helsinkiben rendezték meg a FINABEL Szárazföldi Vezérkar és Haderőnem Főnökök Bizottságának (Army Chief of Staff Committee), valamint a Katonai Szakértők Bizottságának (Principal Military Experts Committee) éves ülését.

A közel 60 éves működés során mára az Európai Uniós tagállamok szárazföldi haderejének több mint kétharmada csatlakozott a szervezethez (Pl.: a szomszédos országok közül Szlovákia 2006-ban, Románia 2008-ban és Horvátország 2017-ben).

Az esemény házigazdája Petri Hulkko vezérőrnagy, a Finn Szárazföldi Erők parancsnoka volt. Az immár hagyományosnak számító rendezvényen a Magyar Honvédséget Sándor Zsolt dandártábornok, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság, megbízott szárazföldi haderőnem főnök képviselte.

1599185181
A konferencia célkitűzése, hogy fejlessze az európai összhaderőnemi környezetben részt vevő szárazföldi erők interoperabilitását a tagállamok szárazföldi koncepcióinak, doktrínáinak és eltérő műveleti eljárásainak harmonizációjával, elősegítve az egységesítés, az együttműködés és az összhang megteremtését a tagállamok között.

A résztvevők áttekintették a szárazföldi erők együttműködésének aktuális kérdéseit, az Európa biztonságát befolyásoló folyamatokat, a szárazföldi erők előtt álló biztonsági kihívásokat, valamint az EU-harccsoportok fejlesztési lehetőségeit.

A konferencia a közös szakmai és kulturális programokon túl lehetőséget nyújtott a részt vevő katonai vezetők számára a szárazföldi haderővel kapcsolatos kétoldalú egyeztetésekre is.

1599185182
Fotó: a szerző felvételei