Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Területvédelmi elven – a Magyar Honvéd magazin legfrissebb számából

Szöveg: honvedelem.hu |  2018. április 13. 16:56

Nemrég közel hétszáz önkéntes területvédelmi tartalékos tett esküt Szentendrén. Az új, területi alapon szerveződő önkéntes tartalékos rendszer kialakítása a múlt évben vette kezdetét, s ma már közel 1600 tagot számlál. A védelmi és a műveleti tartalékosokkal együtt az önkéntes katonák létszáma pedig eléri a 6600 főt.

1599185185
A Magyar Honvédség tartalékos rendszerének új alapokra helyezése az önkéntes védelmi tartalékos (ÖVT) és az önkéntes műveleti tartalékos (ÖMT) szolgálati forma létrehozásával indult. Az ÖVT-be a haderő objektumainak őrzés-védelmét ellátó fegyveres biztonsági őrök kerültek, míg az ÖMT-be főként a volt katonák és rendvédelmi dolgozók jelentkeztek. A tapasztalatok, illetve a területvédelmi elv felerősödése ugyanakkor szükségessé tette a tartalékos rendszer további átalakítását. Problémaként jelentkezett a katonai képzettséggel rendelkező állampolgárok számának folyamatos csökkenése is, ezért nagyobb hangsúlyt kellett helyezni a tömegbázis létrehozására, a különböző korosztályokat érintő honvédelmi felkészítésre. Mindezeket figyelembe véve vezették be az önkéntes területvédelmi tartalékos rendszert (ÖTTR), amely hozzájárul a haza védelme iránti állampolgári önkéntes felelősségvállalás növeléséhez, építve a közösségek összetartó erejére, a helyi értékekre.

Az első lépések

Az ÖTTR területi alapon (valamennyi járásban és fővárosi kerületben) megszervezett erő, amely képes az állományát rövid idő alatt mozgósítani a megyei, járási vagy települési szinten jelentkező védelmi feladatok – például ipari katasztrófa, árvízi védekezés vagy más természeti csapás következményeinek felszámolása – támogatására, részbeni ellátására a honvédség alárendeltségében. Emellett összekötő szerepet tölt be a professzionális haderő tagjai és a polgárok közösségei között.

(További részletek a Magyar Honvéd magazin április 13-án, pénteken megjelenő számában!)