Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Így erős a Magyar Honvédség: együtt a katonák és a tábori lelkészek

Szöveg: Ferenczi János |  2016. június 22. 20:57

Hatszázharminc évvel ezelőtt született Kapisztrán Szent János, a tábori lelkészek védőszentje. A Honvédelmi Minisztérium Katolikus Tábori Püspökség ebből az alkalomból – immár kilencedszer – rendezte meg a katolikus tábori lelkészek napját június 22-én, szerdán, Budapesten.

1596015630

„Különösen fontos egy katona számára a kapcsolat, főleg akkor, ha misszióban teljesít szolgálatot, hiszen ilyenkor a családtól távol, fél vagy egy évig csak a társak vannak, és szerencsés esetben egy tábori lelkész" − e szavakkal méltatta az ünnepségen a tábori lelkészeket Vargha Tamás. A Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes hozzátette: „csak így együtt − ahogy Hunyadi és Kapisztrán Szent János együtt aratták a nándorfehérvári győzelmet −, így erős a mai Magyar Honvédség is; együtt a tábori lelkészek és a katonák szolgálatával."

A rendezvényen Berta Tibor ezredest, a Katolikus Tábori Püspökség általános helynökét, beosztásaiban végzett kiemelkedő tevékenysége és odaadó, lelkiismeretes munkája elismeréséül dr. Simicskó István honvédelmi miniszter emléktárggyal jutalmazta. Az elismerést Vargha Tamás adta át.

1596015630

A jubileumi évhez kapcsolódóan az állománygyűlést Horváth József pápai prelátus Szent Márton püspökről tartott, vetített képes előadása zárta.

A rendezvényen jelen volt dr. Orosz Zoltán altábornagy, Honvéd Vezérkar főnökhelyettes is, aki az esemény utáni állófogadáson, pohárköszöntőjében a tábori lelkészek kiemelkedő és a Magyar Honvédség számára nagyon fontos munkáját hangsúlyozta.

Fotó: Rácz Tünde