Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Járőrgyakorlat és légi felderítés

Szöveg: Kelemen Ilona | Fotó: a szerző |  2019. október 7. 11:00

Járőrgyakorlattal és légi felderítéssel folytatódott a 38. Nemzetközi Katonai Megfigyelő Tanfolyam (International Military Observer Course – IMOC), melyre kilenc országból érkeztek katonák, valamint rendőr felkészülők Szolnokra, az MH Béketámogató Kiképző Központba.

1596069792

A szeptember 23-án kezdődött háromhetes tanfolyam tizenkilenc résztvevője közül tizenketten külföldről érkeztek: az Egyesült Királyság, Egyiptom, az Észak-macedón Köztársaság, Észtország, Georgia, Jordánia, Kazahsztán, valamint Portugália delegált hallgatót, míg magyar felkészülők közül három rendőr és négy katona vesz részt az IMOC-on.

A hallgatók az Egerbakta-Felnémet térségében október 3-án megtartott egész napos komplex járőrgyakorlaton adtak számot eddig megszerzett tudásukról. A felkészülőkből összeállított négy gyalogjárőr-csoportnak különböző helyzetekben kellett helyt állnia. A közel húsz kilométeres táv megtétele közben megfigyelőpontot működtettek, információkat gyűjtöttek a helyi lakosságtól, aknarobbanásban súlyosan megsérült személyt láttak el. A járőrök tevékenységét figyelemmel kísérő nemzetközi oktatói csoportba Bosznia-Hercegovinából, Finnországból, Görögországból, Horvátországból, Németországból, Svájcból és Szerbiából érkeztek, míg a magyar instruktori csoportot aktív állományú és önkéntes műveleti tartalékos, több missziós tapasztalattal rendelkező főtisztek és tisztek alkotják. A járőrgyakorlat során minden egyes szituációt azonnali kiértékelés követett.

1596069793

Az Egerbakta térségében töltött nap után sem pihenhettek meg a hallgatók, ugyanis másnap már légi felderítési gyakorlatot hajtottak végre az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis közreműködésével. A foglalkozás célja, hogy az ENSZ fegyvertelen katonai megfigyelői a szabályoknak megfelelő módon, alacsony magasságon információt gyűjtsenek a műveleti területről.

A megfigyelő csoportok a felszállást követően – a beállított szituáció alapján – a szolnoki repülőmúzeumban álló repülőeszközöket szemrevételezték a levegőből, később Tiszapüspöki felett az „árvíz" utáni helyzetet és az esetleges károkat elemezték. Besenyszög felé véve az irányt információt gyűjtöttek egy „előre bejelentett tüntetésen résztvevő tömeg" méretéről, útvonaláról, majd az ott folyó eseményekről kellett jelentést tenniük, ezt követően Jászladány térségében egy katonai csapatmozgást figyeltek meg, és jelentették, milyen útvonalon, létszámban és felszereléssel láthatók. Újszász fölött elrepülve egy vasúti elágazás állapotát kellett felmérniük a hallgatóknak, végül Szolnokon, a Zagyva fölött húzódó Malomszögi-híd állapotfelmérését hajtották végre a magasból.

Az október 11-ig tartó tanfolyam elvégzését követően a résztvevők lehetőséget kapnak arra, hogy az Egyesült Nemzetek Szervezete, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet, az Európai Unió és más nemzetközi szervezetek által vezetett katonai megfigyelői missziókban, vagy más béketámogató művelet keretében külföldi szolgálatot teljesítsenek.

GALÉRIA

Címkékgyakorlat