Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Katonai alakulatok a nemzetközi e-sport versenyen

Szöveg: Takács Vivien |  2018. március 24. 15:40

Március 23-25. között első alkalommal rendezik meg az e-sport V4 Future Sport Festivalt Budapesten, a BOK Sportcsarnokban (volt Syma Csarnok). A rendezvényen a Magyar Honvédség alakulatai is részt vesznek.

A versenyen négy videojátékban indítanak mérkőzéseket a szervezők, amelyeken a meghívott e-sport csapatokon kívül a V4 országok – Lengyelország, Szlovákia, Csehország és Magyarország – legjobbjai mérik össze tudásukat.

De mi is az az e-sport? Olyan videojáték, amellyel szervezett, professzionális keretek között, online és offline platformokon, közönség előtt lehet versenyszerűen játszani. Az e-sportban a játékosok a szellemi és fizikai állapotukat számítógépes játékok segítségével fejlesztik és trenírozzák.

1599183941

A Magyar Honvédség fontosnak tartja az ifjúsági nevelés szempontjából az e-sporttal való foglalkozást. A Budapesti Honvéd Sportegyesület (BHSE) az elsők között csatlakozott azokhoz a hazai klubokhoz, melyek külön szakosztályt hoztak létre az e-sport kedvelőinek.

Bodnár István főhadnagy, az MH Hadkiegészítő, Felkészítő és Kiképző Parancsnokság informatikai tisztje elmondta: a Magyar Honvédség már régen az e-sport első képviselői között volt a hibrid kiképzéstechnikai eszközeivel. „Részünkre ilyen hibrid kiképzéstechnikai eszköz a digitális harc és lőtér, de gondolhatunk itt az újraindult pilótaképzés hazai támogatására is, amelyet ilyen hibrid repülőgép szimulátorral tudunk megoldani" – részletezte a főhadnagy.

1599183941

A nemzetközi eseményen a Magyar Honvédség három alakulata is képviselteti magát. A látogatók találkozhatnak az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred tűzszerészrobotjával, kipróbálhatják az MH Altiszti Akadémia akadálypályáját és fegyversimogatóját, valamint hasznos információkat kaphatnak a katonai életpályáról az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság toborzóitól. A rendezvényen az érdeklődők fellelhetik a Zrínyi Kiadó könyveit is. 

Ottjártunkor az MH Altiszti Akadémia akadálypályáját éppen Krizsán Szabolcs hadnagy, nemzetközi szinten is elismert judozó próbálta ki. Érdeklődésünkre elmondta, nagyon örül, hogy itt lehet és népszerűsítheti a Magyar Honvédséget.

A rendezvényre a belépés ingyenes, csak előtte regisztrálni kell az esemény hivatalos honlapján (https://v4futuresports.eu/).

1599183942

Fotó: a szerző felvételei