Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kiképzők kiképzése Hódmezővásárhelyen

Szöveg: Galambos Sándor |  2011. március 12. 10:02

Szakmai felkészítésen vettek rész a robbantás-foglalkozásvezetők Hódmezővásárhelyen. A kéthetes kiképzés első felében elméleti kérdésekkel foglalkoztak, a második héten pedig a gyakorlat következett: a sándorfalvi gyakorlótéren robbantottak. A felkészítés vizsgával zárult – mindenki megfelelő szinten teljesítette a követelményeket. A Magyar Honvédség alakulatainál 15 éve nem volt robbantás-foglalkozáson robbanásos baleset.

1595915469
Hetvenhárman tettek eredményes vizsgát március 11-én Hódmezővásárhelyen, a MH 5. Bocskai István Lövészdandár Művelettámogató Műszaki Zászlóaljnál szervezett robbantás-foglalkozásvezetői tanfolyam végén. Zsóri Ferenc százados, a zászlóalj megbízott parancsnokhelyettese elmondta: évente két alkalommal, tavasszal és ősszel szerveznek ilyen felkészítéseket, hogy a MH Összhaderőnemi Parancsnokság alárendeltségébe tartozó katonai szervezeteknél megfelelő létszámban legyenek azok a szakmailag felkészült kiképzők, akik majd a saját alakulataiknál robbantási foglalkozásokat vezethetnek.

A leendő kiképzők az elmúlt két hét alatt megtanulták a különböző robbantási feladatok végrehajtásának a módját, a foglalkozások levezetését, ezek személyi és tárgyi biztosítását és a Magyar Honvédségben újonnan rendszeresített robbantási eszközök tulajdonságait, kezelésük szabályait is. Alapvetően az általános katonai kiképzés keretébe tartozó robbantási feladatok végrehatásának az irányítására kaptak felkészítést, hogy majd a saját alakulataiknál ezeket, a minden katonának szükséges ismereteket oktatni tudják.

1595915469
A kéthetes felkészítés első felében tantermi foglalkozások voltak, a sándorfalvi gyakorlótérre csak a sikeres elméleti vizsga után mentek a tanfolyam résztvevői.

A hét elején alaprobbantási feladatokat hajtottak végre: gyújtózsinóros, úgynevezett tűzzel való gyújtást, szerelt gyutacs és szerelt töltet készítését, szerdán fából, vasbetonból, fémből készült szerkezeti elemeket és acélsodronyt robbantottak, csütörtökön pedig a földrobbantás gyakorolása keretében három árkot és négy munkagödröt robbantottak ki a gyakorlótér agyagos, homokos talajából. Az árkokhoz öt, egyenként ötkilós töltetet használtak, a munkagödrökhöz pedig négy-négy, egyenként hét és fél kilógrammosat.

Zsóri századosék arra is odafigyeltek, hogy a lehetséges legnagyobb mértékben csökkentsék a robbantások okozta léglökési hullámok és talajrezgések károsító hatását.

Ezen a területen ugyanis akár kétszáz kilogrammos töltettel is lehetne robbantani, de a gyakorlatok tervezésekor általában négyszeres biztonsági szorzóval számolnak.

(További képekért kattintson galériánkra!)

Fotó: Galovtsik Gábor