Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A francia terrorelhárítók nagy sikere

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. március 12. 8:58

Letartóztatták a Baszk Haza és Szabadság (ETA) fegyveres szakadár szervezet katonai vezetőjét Franciaország északi részén. A „Xarla” fedőnevet használó Alejandro Zobaran Arriolát – aki alig egy éve volt az ETA első embere – csütörtök este a szakadár szervezet logisztikai vezetőjével, a „Peru” álnevet viselő Mikel Oroz Torreával és két másik tagjával együtt vette őrizetbe a francia és a spanyol rendőrség egy összehangolt akcióban, az alig 140 lakosú Willencourt településen. A helyiek szerint a csoport február óta élt a faluban.

A párizsi ügyészség terrorelhárító részlege által irányított akcióban kézifegyvereket, hamis személyi papírokat és informatikai eszközöket foglalt le a rendőrség, valamint két lopott gépkocsit is találtak a házkutatás során.

Ez volt a legjelentősebb rendőri fellépés az ETA ellen azóta, hogy a szervezet január 10-én tartós tűzszünetet hirdetett. A spanyol kormány azonban ezt elutasította és jelezte: a rendőrség folytatni fogja a hajtóvadászatot az ETA ellen.

Francia rendőrségi források szerint a letartóztatás során a csoport egyik tagja megpróbált elmenekülni.

A csendőrséget egyébként a szomszédok értesítették. Gyanússá vált számukra ugyanis a négy férfi: spanyol diákoknak adták ki magukat az apró francia faluban. A rendőrség ezek után figyelni kezdte a házat, majd akkor csapott le, amikor biztos volt abban, hogy a mind a négyen otthon tartózkodnak.

A francia hatóságok számára egyelőre nem világos, hogy az ETA új vezetője miért egy északi településen élt. Az ETA-tagok ugyanis általában a Baszkföldhöz közeli dél-franciaországi megyéket szokták háttér-országként használni. „Nem értjük. Toulouse-ban négy spanyol kevésbé tűnik fel, mint északon" – mondta egy francia nyomozó.

A 30 éves Alejandro Zobaran Arriola azután vette át a spanyol hatóságok szerint az ETA katonai vezetését, hogy tavaly májusban elődjét, Mikel Kabikoitz Karrera Sarobét alias „Ata"-t Franciaország délnyugati részén, a spanyol határ közelében lévő Bayonne városában letartóztatták.

Az ETA a Spanyolország északi és Franciaország délnyugati részén elterülő Baszkföld függetlenségéért küzd, a hatvanas évek végétől végrehajtott több mint negyven terrortámadásának 829 halálos áldozatot tulajdonítanak. Az Európai Unió és az Egyesült Államok egyaránt terrorista szervezetként tartja számon. Utoljára 2009. augusztus 9-én hajtottak végre merényletet.