Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Sokrétű és elkötelezett munkát végeznek az afganisztáni magyar katonák

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. március 12. 6:50

Magyarország afganisztáni elkötelezettsége szilárd – hangsúlyozta pénteken Hende Csaba honvédelmi miniszter, aki Brüsszelben részt vett a NATO-országok védelmi minisztereinek tanácskozásán.

Az eszmecsere második napját Afganisztánnak szentelték, kibővített körben: a NATO-miniszterek mellett képviseltették magukat azok a nem NATO-tag országok is, amelyek a NATO vezetése alatt álló afganisztáni nemzetközi erőhöz (ISAF) hozzájárulnak. Az ISAF jelenleg 49 ország együttműködését testesíti meg.

A megbeszélésen – tájékoztatta Hende Csaba az MTI-t – megerősítették, hogy az ISAF fokozatosan, 2014 végéig át kívánja adni a biztonságért viselt felelősséget az afgán fegyveres erőknek. Hamid Karzai afgán elnök március 21-én – Afganisztán nemzeti ünnepén – jelenti be, hogy mikor, mely térségekben kezdődik meg ez az átadási folyamat.

Hende Csaba az mondta, hogy ez „a közeli jövőben" megkezdődik. Nem kívánta kommentálni azokat a nemzetközi sajtóértesüléseket, amelyek megneveznek egyes afgán tartományokat, ahol valószínűleg először kerülhet sor az átadás-átvételre.

A magyar honvédelmi miniszter hangsúlyozta, hogy „nem naptárvezérelt, hanem feltételvezérelt folyamatról" van szó, vagyis egyes tartományok, illetve térségek átadása nem előre megírt menetrend szerint fog történni, hanem arra akkor kerül sor, amikor a feltételek azt megengedik.

Az ülést megnyitó beszédében Anders Fogh Rasmussen, a NATO főtitkára kitért arra, hogy nemzetközi csapatok a biztonság fenntartásáért viselt felelősség átadása után is maradnak majd Afganisztánban. A NATO továbbra is részt vesz az afgán erők kiképzésében, és szükség esetén támogatást is nyújt azoknak – mondta.

Hende Csaba az MTI-t arról tájékoztatta, hogy az afganisztáni magyar elkötelezettségen belül is nagyobb hangsúlyt kapott az utóbbi időben a kiképzés, mentorálás. Jelenleg közel ötszáz magyar katona tartózkodik a közép-ázsiai országban, és a legutóbb érkezettek zöme kiképző. A magyar támogatás sokrétűségének példájaként a miniszter elmondta, hogy Magyarország logisztikai iskolát is működtet Kabulban.