Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kilencedszer is Bocska Portya

Szöveg: Madura János őrmester |  2017. október 1. 9:16

Az MH 5. Bocskai István Lövészdandár – együttműködve a Debreceni Honvéd Sportegyesülettel, valamint a Honvédség és Társadalom Baráti Kör debreceni szervezetével – idén immár kilencedik alkalommal rendezte meg a Bocskai Portya elnevezésű katonai és civil teljesítménytúrát, és ennek keretében a Doni Nyári Hídfőcsaták Emlékmenetet.

1596039373

A portyán 20, 40 és 70 kilométeres távokon lehetett indulni. A legrövidebb távot a katonai hagyományőrzőknek javasolták, akik az érdeklődésük középpontjában álló időszaknak megfelelő, autentikus felszerelésben teljesítsék. A szervezők az általános iskolásoknak is ezt a távot ajánlották.

A 40 kilométeres menetet általában a középiskolások, valamint a magukban kevésbé bízó civilek, a legfelkészültebbek pedig a 70 kilométeres távolságot szokták teljesíteni.

1596039374

Az idei portyán indulókat dr. Ruszin Romulusz dandártábornoknak, az MH. 5 Bocskai István Lövészdandár parancsnoka köszöntötte. „Nagyon örülök, hogy ilyen szép számmal eljöttek.  Ez egy teljesítménytúra, tehát az egyéneket mérik, most mégis azt kérem, hogy figyeljenek egymásra. Meggyőződésem, hogyha közösen csinálják, akkor mindenki tudja teljesíteni majd azt a távot, amit kitűzött maga elé" – mondta a tábornok.

A három távon összesen 214-en indultak el az alakulat sportpályájáról. Ez volt az eddigi legnagyobb résztvevői létszám. A 20 kilométeres távot Európa egyetlen vak tűzoltója, Nagy Zoltán is teljesítette, mégpedig kutyájával, két katonai rendész kísérettel, valamint tűzoltó overallban és sisakban. 

1596039374

Természetesen a dandár vezetése is részt vett a portyán, dr. Ruszin Romulusz dandártábornok mellett dr. Lippai Péter ezredes, Farkas Sándor őrnagy és Pasztercsák László törzszászlós a 70, Polyák András ezredes, Kovács Tamás és Krajnyák Zsolt őrnagyok pedig a 40 kilométeres távot teljesítették.

Fotó: a szerző felvételei

Címkék