Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Dánia katonákat küld a német határhoz

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2017. október 1. 10:23

Dánia szeptember 29-étől, péntektől katonákat vet be a Németországgal közös határán. A feladatuk a rendőrségi erők tehermentesítése lesz a migrációs hullám miatt 2016 januárjában bevezetett határellenőrzések során.

A hadsereg tagjai főként háttérszolgálatot teljesítenének, nem pedig a járművek közvetlen ellenőrzésénél közreműködnének. A katonák telepítését egyelőre nem tervezik a rodbyi és a gedseri kompkikötőkben.

Összesen 160 dán katona részesült különleges kiképzésben az elmúlt két hét során. Őket legalább három hónapig nem csak a határátkelőhelyeken vetnék be, de zsidó intézmények, valamint a koppenhágai izraeli nagykövetség védelmére is.

Értesülések szerint a dán fővárosban 55 katona látná el a központi zsinagóga, valamint a diplomáciai képviselet őrzését, míg a zsidó múzeum és a Carolineskolen zsidó magániskola védelméről továbbra is a rendőrség gondoskodna.

Daniel Günther, a németországi Schleswig-Holstein tartomány miniszterelnöke koppenhágai látogatása alatt azt mondta, nem a határra telepített katonák jelentik a legfőbb gondot, hanem eleve a határellenőrzések.

Lars Lokke Rasmussen dán miniszterelnöknek pedig reményét fejezte ki a német politikus, hogy mindez nem állandósul, szerinte Európához a nyílt határok illenek.