Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kortárs kiállítás a Stefánia parkjában

Szöveg: Takács Vivien |  2016. október 13. 17:57

Megnyílt a Stefánia Szoborpark első őszi tárlata Budapesten, a Stefánia Palota – Honvéd Kulturális Központ kertjében, október 12-én, szerdán. A tárlat fővédnöke dr. Simicskó István honvédelmi miniszter.

1596021369

A kiállítás megnyitója előtt a megjelentek tárlatvezetésen vehettek részt: az alkotókkal együtt közösen megtekintették a szobrokat.
Kaposvári László Zoltán dandártábornok, a Honvéd Vezérkar Logisztikai Csoportfőnökség megbízott csoportfőnöke megnyitójában elmondta, hogyan lett az ötletből terv. „2015 novemberében Klacsmann Péter, a Magyar Kultúra Egyesület elnöke, a kiállítás kurátora megkereste a honvédelmi kulturális központ vezetőségét, hogy mi lenne, ha magyar kortárs szobrászművészek alkotásait állítanák ki a Stefánia Palota kertjében?" – elevenítette fel, hozzátéve: a tervezést követően „a tettek mezejére léptek" és egy hosszú logisztikai folyamat után érkeztek el a mai naphoz.

1596021369

A kiállítás célja a kortárs hazai köztéri szobrászművészet bemutatkozási lehetőségének megteremtése és bővítése. A tárlatot berendezők – a park adottságaihoz igazodva – arra törekedtek, hogy minden alkotás megfelelő hangsúlyt és teret kapjon, a kiállítás egésze pedig kiegyensúlyozott művészi élményt nyújtson a látogatók számára. A közel ötven, nagyméretű alkotás egy időben jelenik meg, amire eddig nem volt példa a magyar szobrászművészetben.

Oláh Katalin Kinga szobrászművész a honvedelem.hu érdeklődésére elmondta: Doboz című alkotásában többek között olyan tárgyak is vannak, amiktől nem szívesen válik meg, de ugyanakkor már nem tudja azokat hova tenni. „Több éve felhalmozódott tárgyakat láthat az alkotásomban a néző. Van közte fogkefe, körömlakk, gyógyszer, májkrémes konzerv, de még egy földből kiásott villa is" – avatott be a részletekbe a művész. Megtudtuk: számára az édesapja régi mobiltelefonja a legkedvesebb tárgy, amit beletett a dobozba.

1596021370

A Stefánia Szoborpark megvalósulását a Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség a művek helyszínre szállításával segíti, míg a Stefánia Palota – Honvéd Kulturális Központ a csodálatos helyszínnel és eszközökkel járul hozzá folyamatosan a kiállítások sikeréhez. A magyar építőiparban jelentős szerepet betöltő A-Híd Zrt. és a Magyar Kultúra Egyesület a Stefánia Szoborpark rendezvényeinek főtámogatójaként segíti a projektet, amely fél év múlva új alkotásokkal várja a látogatókat.


Fotó: Tóth László