Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Közel hatvan diák járt a hadikikötőben

Szöveg: dr. Markovics Zita főhadnagy |  2018. október 2. 9:14

A Budapesti Gépészeti Szakképzési Centrum Magyar Hajózási Szakgimnáziuma és Szakközépiskolájának hallgatói vendégeskedtek az MH Hadikikötőben a napokban.

1599194092
A két intézmény közötti együttműködés idén januártól új szakaszba lépett. A Tavaszi Kirajzás elnevezésű rendezvény során – vagyis amikor az összes budapesti, menetrend szerinti, rendezvény- és programhajós cég néhány hajójával felvonulást tartott a budapesti belvárosi Duna-szakaszon – az alakulat megrendezte a 170 éves honvéd folyami hadihajózást bemutató kiállítást az iskola Hunnia nevű hajójának fedélzetén, majd júliusban ez a hajó szemlepontul szolgált a gyakorlatot megtekintő elöljárók és vendégek számára az Iron Cat 2018 elnevezésű, magyar-szerb flottillakiképzés VIP-napján.

Most egy pályaorientációs napon tekintettek be a diákok az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred tűzszerészeinek, hadihajósainak és robbanóanyag-kereső kutyás századának kiképzési tevékenységébe.

1599194092
A 10. és 12. osztályosok, valamint kísérő tanáraik testközelből megnézhették azokat a speciális eszközöket, amelyeket a tűzszerész katonák használnak mentesítési feladataik ellátása közben. A videoendoszkóp, a horogkötélkészlet, a nehéz-tűzszerészruha, az aknamentesítő öltözet, a tűzszerész robotok, a fémkereső, a manipulátorkar kapcsán felmerült kérdésekre Kovács Dávid főhadnagy, századparancsnok válaszolt. A csoport tagjai kipróbálhatták milyen roham- és motorcsónakkal utazni, az alakulat Hadihajós Alosztályának hajóparancsnokától, Nagy Rajmund hadnagytól pedig információkat kaptak az aknamentesítő hajók munkájáról, jellemzőiről.

A pályaorientációs nap zárásaként az ezred Robbanóanyag-kereső Kutyás Műveleti Századának katonái – Köbli Tamás hadnagy, megbízott századparancsnok vezetésével – a kutyavezetők és a keresőkutyák közös képzését szemléltették, és bemutatták az elrejtett robbanóanyag keresésének menetét.

1599194093
„Ez az együttműködés stratégiai fontosságú mindkét fél részére. A Magyar Hajózási Szakgimnázium, mint a legjelentősebb hajósképzési intézmény tanulói egy stabil háttérbázist jelentenek a magyar hajóstársadalomnak, ezen belül a hadihajózásnak is. Az idei évben indult közös gondolkodás, a jövőépítés egyik lépcsőfoka volt a mai pályaorientációs nap is. Megkezdtük az előkészületi munkáit annak, hogy 2019-től a tanulók egy csoportja az alakulat hadihajós alosztályánál tölthesse el a nyári kötelező szakmai gyakorlatot. Illetve vizsgáljuk annak a lehetőségét, hogy katonáink milyen módon csatlakozhatnak be az iskola oktatási rendszerébe, hogy speciális hajós képesítést szerezhessenek" – mondta el Szilágyi Zsolt ezredes, az alakulat parancsnoka.

Fotó: a szerző felvételei