Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Májusban a havas hegycsúcsokon: Lord Mountain 2012

Szöveg: Szabó Miklós alezredes |  2012. május 25. 11:02

2007 óta immár ötödik alkalommal vesznek részt Szlovéniában magashegyi helikopterkiképzésen az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis gépszemélyzetet adó és műszaki kiszolgáló katonái.

Az idei kiképzés azon felkészülési folyamat része, amelynek célja, hogy
az Afganisztánban szolgáló Mi-17 Légi Kiképzési Tanácsadó csoport
jövőbeni váltása a gyakorlatban is felkészüljön a rájuk váró extrém
körülményekre, ezek közül is a magashegyi viszonyok közötti
üzemeltetésre, repülésre. 

A ma már hagyományosnak nevezhető kiképzési esemény annak az eredményes kapcsolatnak köszönhető, amely a szlovén és magyar légierő között az utóbbi években kialakult. Ezen időszakban a helikopterbázisról mind a Harci Helikopter Zászlóalj, mind pedig a Szállítóhelikopter Zászlóalj személyzetei megtapasztalhatták azokat a speciális körülményeket, amelyek hazai környezetben nem fellelhetők. A gyorsan változó időjárás, a sajátos terep- és szélviszonyok, illetve a magassággal csökkenő légnyomás helikopterre gyakorolt együttes hatása alapos felkészültséget igényel azoktól, akik ilyen környezetben üzemeltetik a forgószárnyasokat.

A szlovén kollégák – a korábbi évektől eltérően – idén olyan programmal készültek, amelyet hazai környezetben a helikoptervezető-oktatói képzés során szoktak alkalmazni. A kétnapos elméleti felkészülést gyakorlati repülés követi, amelynek során az egyszerűbb leszállóhelyektől a bonyolultabbig, az alacsonyabban elhelyezkedőtől a magasabbig fokozatosan nyílik lehetőség a különböző eljárások begyakorlására. Minden leszállóhely külön sajátosságokkal bír a szélirány, a magasság, a fellelhető akadályok vagy a terep jellege szempontjából. A repülések során a korlátozott méretű hegycsúcsra vagy hegygerincre történő leszállást ugyanúgy gyakorolják a katonák, mint a szűk völgyekben végrehajtandó leszállási manővereket. A vendéglátók saját, Bell-412 típusú helikopterükkel mutatják meg a leszállóhelyeket, és annak fedélzetéről követik figyelemmel a végrehajtást, amit aztán a repülések után a személyzetek közösen kiértékelnek.

A május közepén kezdődött kéthetes gyakorlatot műszaki részről az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis Repülő Műszaki Zászlóalja biztosítja. A zászlóalj katonái már nagy tapasztalatot szereztek a kitelepült viszonyok közötti üzemeltetésben, amelyet Afganisztánban is hasznosítanak.

A szlovén kollégák megalapozott szakértelme, a magyar gépszemélyzetek tapasztalata és elkötelezettsége biztosítéka a kiképzés eredményességének. Amennyiben a következő héten az időjárás is kegyes lesz hozzánk, garantált a siker.

Fotók: Bógyi Zsolt

További képek a galériában.