Megkezdődnek a 7. CISM Katonai Világjátékok

Szerző: Snoj Péter | Fotó: a szerző |  2019. október 18. 21:42

Ünnepélyes ceremóniával nyitották meg a katonák olimpiájának is nevezett 7. CISM Katonai Világjátékokat a kínai Vuhanban. A huszonöt sportágban versengő, összesen tízezres létszámú sportolói táborban a Magyar Honvédség több mint 50 fővel képviseli Magyarországot.

1596070417

Olimpiai megnyitóünnepségekre emlékeztető pompával adtak rangot az elkövetkező napok versenyeinek a kínai rendezők. Az egymástól három különálló részre elkülöníthető, két és fél órás show megidézte Kína múltját, jelenét, a kínai emberek hitét és a jelenben megkezdett jövő építését is. Visszatérő üzenet volt a béketeremtés és a törékeny béke megőrzése. A kezdetek kezdetén hosszan kígyózó sorokban vonultak fel a résztvevő nemzetek mindegyik élén nemzeti lobogó hirdette a világjátékok sokszínűségét.

Mind a kínai házigazdák – köztük Hszi Csin-ping, a Kínai Népköztársaság elnöke –, mind pedig a Nemzetközi Katonai Sporttanács (CISM) vezetői köszöntötték a jelenlévőket. A beszédekben hangsúlyozták a verseny legfőbb üzenetét, ami egyúttal a CISM jelmondata is: barátságokat kötni a sport útján. Az ünnepséget végül az 7. CISM Katonai Világjátékok fáklyájának megérkezése és a fáklyahordozók befutása zárta.

1596070417

Hosszú út vezetett el odáig, hogy ma a Kínai Népköztársaság adhasson otthont a világjátékoknak. Történetük 2015 februárjában kezdődött, amikor is a Kínai Népi Felszabadító Hadsereg vezetése benyújtotta jelentkezését a világverseny megszervezésére. Pár hónappal később kedvező döntés született, így végül 2017-ben megkezdődhettek az előkészítő munkálatok. Már ekkor kijelölték az atléták falujának (olimpiai falu) helyét és le is tették az építkezés első alapköveit. Emellett számos épület emelkedett fel a semmiből, hogy a résztvevő országok sportolóit vadonatúj körülmények között fogadhassák. Az idei év őszére összesen 35 új és felújított létesítmény állt csatasorba.

GALÉRIA

Címkék