Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Megtiszteltetés és megbecsülés

Szöveg: Snoj Péter |  2016. június 8. 7:14

Befejeződött az MH EUFOR Kontingens tizenkilencedik váltásának felkészítése. Habár a szinte kizárólag a győri MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred katonáiból álló kontingens nagy része itthonról látja majd el készenléti feladatait, számukra is megrendezték a hagyományos kibocsátó ünnepséget június 7-én, kedden.

„A földrajzi közelség és a történelmi kapcsolatok miatt Magyarországnak elemi érdeke az EUFOR Althea műveletben való részvétel" – fogalmazott a rendezvényen Horváth Gábor dandártábornok, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság megbízott szárazföldi haderőnem főnöke. Mint kifejtette: „Bosznia-Hercegovinában két évtizede még véres polgárháború zajlott. A daytoni békeszerződés óta nemzetközi erők vigyázzák és óvják a térségben kialakult törékeny békét. Az általuk elért eredmények ugyan biztatóak, de nem dőlhetünk hátra, hiszen a felszín alatt továbbra is ott szunnyad a parázs."

1596014750

Horváth Gábor dandártábornok azt is hangsúlyozta, hogy szerepvállalásunk súlyát nemcsak az állandó, több mint százötven fős katonai jelenlét mértéke adja (amellyel egyébként hazánk az EUFOR harmadik legnagyobb szerepvállalója), hanem az is, hogy évek óta magyar tábornokok töltik be a misszió törzsfőnöki beosztását.
„Az EUFOR Kontingens tizenkilencedik váltása immár a negyedik, amit alapvetően a rakétaezred állományára építettünk, egyben a hatodik, amelyben az alakulat részt vállal" – emelte ki Horváth Gábor dandártábornok.

„Egy »normál« évben, nem jelentene különösebb kihívást a misszióra való felkészülés és az állomány megosztása. Azonban a déli határaink mentén kialakult migrációs válsághelyzet kezelése miatt a kiképzésekre és szakmai felkészítésekre sok katonánk egyenesen a határról érkezett vissza" – fogalmazott Könczöl Ferenc alezredes, az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred parancsnoka. Hozzátette: „egyrészről megtiszteltetés, hogy újra a mi alakulatunk láthatja el a szolgálatot, másrészről pedig az eddigi munkáink és missziós külszolgálataink megbecsülése is, amiért rendkívül büszke vagyok a katonáimra."

1596014750

Az Európai Unió bosznia-hercegovinai missziójában már 2004 óta szolgálnak magyar katonák különböző beosztásokban. A misszió életében 2012-ben történt jelentős változás, akkor a helyszíni erők létszámát csökkentették, s a békefenntartó alegységek egy része saját országa területén áll készenlétben, ám ha a helyzet szükségessé teszi, napokon belül meg tudják kezdeni feladataikat Bosznia-Hercegovinában.

„Állományunk megosztott, ugyanis van egy körülbelül harmincfős kiutazó csapat, amelynek fogadásbiztosító feladata lesz a szarajevói Butmir táborban. Így abban az esetben, ha a kontingens többi tagját is ki kellene telepíteni, már minden készen állna a fogadásukra" – mondta el a honvedelem.hu kérdésére válaszolva Stoszek János alezredes, a kontingens parancsnoka.

1596014750

Fotó: a szerző felvételei