Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Megújult a hajmáskéri katonatemető

Szöveg: Kálmánfi Gábor |  2019. március 21. 9:02

Az országszerte megtalálható hadisírok, és emlékművek sorsáról nekünk, utódoknak kell gondoskodnunk, hiszen ez a kötelességünk – hangsúlyozta dr. Vezekényi Csaba, a Honvédelmi Minisztérium védelempolitikáért felelős helyettes államtitkára, Hajmáskéren, március 20-án.

1599200362
A felújított első világháborús katonatemető átadó ünnepségén mondott beszédében Vezekényi Csaba kiemelte: büszkének kell lennünk a magyar katonák mindenkori áldozatvállalására, és nem szabad elfeledkeznünk róluk.

„A Honvédelmi Minisztérium célja, hogy a Magyar Honvédség jelenét és jövőjét, annak múltján, és megmaradt emlékein keresztül is fejlessze, támogassa, hogy a magyar katona vitézsége ne merülhessen feledésbe" – mondta a helyettes államtitkár. Hozzátette: a hajmáskéri katonatemetőben tíz nemzet katonái nyugszanak, és országunk területén az idegen nemzetek katonasírjainak gondozása is a mi feladatunk. Mint fogalmazott: azzal, hogy mi róluk is megemlékezünk, az idegen földben nyugvó magyar katonák emlékének ápolását is szolgáljuk. Emlékeztetett arra is, hogy az első világháború kirobbanásakor Hajmáskér, az Osztrák-Magyar Monarchia legnagyobb katonavárosa volt, és 1908-ban I. Ferenc József személyesen tekintette meg az itt folyó hadgyakorlatot.

1599200362
Az ünnepségen megemlékező imát mondott Oláh Emil ezredes, a HM Protestáns Tábori Püspökség kiemelt vezető tábori lelkésze, és a HM Katolikus Tábori Püspökség képviseletében, Rácz István százados.

A felújított temetőben a jelenlévők – köztük Vezekényi Csaba, Ovádi Péter országgyűlési képviselő, és Köbli Miklós, Hajmáskér polgármestere – koszorúval és egy szál virággal rótták le kegyeletüket a „nagy háborúban" életüket vesztett katonahősök emléke előtt.

1599200363
A szerző felvételei