Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Őszi megmérettetés a különlegeseknél

Szöveg: MH 2. KRDD | Fotó: K.G. őrmester |  2019. december 6. 17:00

Teljesítették a tereptan és harcászati foglalkozásokat a Különleges Műveleti Alaptanfolyam jelöltjei Szolnokon, Újdörögdön, valamint az MH Bakony Harckiképző Központ lő- és gyakorlóterén.

1596073229

A tanfolyam részét képező gyakorlaton az MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandár azon katonái vehettek részt, akik sikeresen teljesítették az alakulat kiválasztó foglalkozásait és önként jelentkeztek a katonai szervezet által éves szinten megtartott képzésre.

Az októberben és novemberben zajló gyakorlaton a jelöltek felkészítése Szolnok helyőrségben kezdődött, többségében elméleti foglalkozásokkal, amely során elsajátították a térképolvasást és a térképpel és tájolóval történő navigáció alapjait. Nem maradhatott el a folyamatos fizikai felkészítés sem, hiszen a kiváló erőnléti és mentális állóképesség alapvető követelmény a dandár katonái számára.

Az elméleti ismereteket Újdörögdön gyakorlati végrehajtás követte, mely során egyedül, GPS-használat nélkül kellett a terepen elhelyezett ellenőrző pontokat megtalálniuk a szigorúan megadott időkereten belül, teljes felszereléssel. A tájékozódást nappal és éjszaka, az időjárási körülményekre való tekintet nélkül hajtották végre. Feladatukat nehezítette, hogy a tájékozódási meneteket és a hosszú távú vizsgamenetet lényegesen megnövekedett területen hajtották végre – a környék erdészetei támogatásával.

1596073229

A sikeres tereptan vizsgák után a felkészítés a kisalegység szintű harcászati foglalkozásokkal folytatódott. A fokozott tempóban történő oktatás és a rövid elméleti felkészítés után a különböző ellenséges harctevékenységekre történő azonnali reakciókat gyakorolták. A veszélyes terepszakaszokon történő áthaladási technikák, menetalakzatok, egyéni mozgásmódok, valamint kéz- és karjelzések alkalmazása egyaránt szerepet kapott. Az oktatók nagy hangsúlyt helyeztek a biztonságos fegyverkezelés, valamint a harcszerű mozgás szakszerű végrehajtására, különösen az éjszakai feladatok során.

A gyakorlat második fázisában a jelöltek járőrbázisokat foglaltak a Bakony erdői mélyén, ahol nappal megtervezték a következő célpont elleni lesállást vagy rajtaütést, majd a sötétség beálltával megkezdték a célpontra történő mozgást. A végrehajtás során korszerű éjjellátók és infravörös célmegjelölők segítették a harc megvívását, azonban ezt úgy kellett teljesíteniük, hogy a fiktív, jól felkészült ellenség is bírt hasonló képességekkel. A feladatok között minimális idő jutott pihenésre, amely tovább rövidülhetett a sikerességtől függően. Jellemzően a jelöltek napi egy-két óra alvás mellett, minimális élelmiszer utánpótlással folyamatosan hajtották végre feladataikat. A felkészült ellenség, az olykor szélsőséges időjárás és a nehéz terep mind próbára tették a jelöltek fizikális és mentális képességeit. A heteken át tartó felkészítés azonban elegendő alapot biztosít arra, hogy a katona felkészült legyen a hasonló, bonyolult terep viszonyok között történő feladatok sikeres végrehajtására. Sokak elmondása szerint ez a fázis a tanfolyam egyik leginkább embert próbáló része, jellemzően a nehéz körülmények és a fizikális terhelés miatt.

1596073229

A következő lépésben a légi szállítású műveletek sajátosságait ismerték meg. Elsajátították az alpintechnikával történő ereszkedést, valamint a gyorsköteles kijuttatási- és kiemelési módok használatát, együttműködve az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis szállítóhelikopteres alegységével.

A jelentős lemorzsolódás mellett még további fizikai és mentális képességeket próbára tevő fázis vár a jelöltekre, amelyek sikeres teljesítése esetén nyerhetik csak el a Magyar Honvédség legnehezebben megszerezhető felvarróját, a „Különleges Erők" karjelzést.

GALÉRIA