Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

ABV-értékelés stratégiai szinten

Szöveg: Koltay Balázs főhadnagy |  2019. december 6. 16:23

Az MH Görgei Artúr Vegyivédelmi Információs Központ, valamint az MH Geoinformációs Szolgálat állományából öten vettek részt a Trident Jupiter 2019 elnevezésű gyakorlat első fázisán Brunssumban, a NATO összhaderőnemi parancsnokságán, novemberben.

1596073228

Az ABV szakértékelői munka nemcsak a tömegpusztító fegyverek hatásainak elemzésére koncentrál, hanem magában foglalja a veszélyes ipari balesetek, közúti szállítások során fellépő veszélyes anyag kibocsátások értékelését, azok terjedésének előrejelzését is.

A gyakorlat a korábbi válságkezelő műveleti forgatókönyvekhez képest eltérő módon zajlott: nagyobb hangsúlyt fektetett a hibrid hadviselés kihívásainak modellezésére és a szakfeladatok tekintetében is hangsúlyosabb volt az ABV fenyegetettség értékelése. A gyakorlat forgatókönyve szerint az eltulajdonított robbanószer előállításához alapanyagként használható vegyi anyagokat, lehetséges használati módjukat, az előállítható robbanószerek veszélyességét, hatékonyságát a CBRN JAT szakértőinek kellett elemezniük. Mindezek mellett kiemelt szerepet kapott a radiológiai fegyverek esetleges használatára vonatkozó és a különböző izotópok illegális proliferációjából következő lehetséges terrorcselekmények elemzése is.

A feladat végrehajtása során a harcászati-hadműveleti helyzet alakulása és a rendelkezésre álló felderítő információk alapján igyekeztek megtalálni, hogy mi lehet a legvalószínűbb fenyegetés a saját csapatok számára. A megszerzett információkkal egy esetleges ABV esemény bekövetkeztekor tudták a parancsnokok döntéseit szakmailag megalapozni, a veszélyeztetett szervezeteket (azonnal) riasztani, ezzel a csapatok veszteségeit csökkenteni, a harc- és túlélőképességet biztosítani, valamint a kockázati tényezőket minimalizálni.

A gyakorlat zárását követően a CBRN JAT parancsnoka elmondta: az előzetes értékelés alapján a csoport jól összekovácsolt, jól beintegrálódott a parancsnokság állományába és remek munkakapcsolatot alakított ki, tagjai a valós helyzetben is kimagaslóan végeznék feladataikat.