Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Példaképe volt katonáinak, példaképe a jelen nemzedékének

Szöveg: Kovács Dániel |  2013. január 29. 15:56

Az a hősiesség, helytállás, az a bajtársiasság, az az áldozatvállalás, amely jellemezte egész életútját, méltóvá teszi arra, hogy ez a tanterem a nevét viselje − mondta dr. Benkő Tibor vezérezredes Budapesten január 29-én.

A Honvéd Vezérkar főnök a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen, a vitéz nemes Barankay József százados nevét viselő tanterem avatásán hangsúlyozta: az egykori tüzértiszt „példaértékű volt elődeink és a jövő nemzedékét képviselő tisztjelöltjeink számára egyaránt."

1595948445

A rohamtüzér százados életútjáról dr. Kovács Vilmos ezredes, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum parancsnoka tartott előadást. Többek között kiemelte: Barankay József a magyar királyi 2. honvéd tüzérosztálynál Győrszabadhegyen kezdte meg katonai szolgálatát, később elvégezte a karpaszományos tüzérek tisztes iskoláját, tizedes lett. Innen jelentkezett a Ludovika Akadémiára, és azzal párhuzamosan az akkor megalakuló Zrínyi Miklós Akadémiára is kérte felvételét.

Első tiszti beosztását Nyíregyházán kapta mint az ott állomásozó m. kir. 2. lovas tüzérosztály ütegparancsnoka. 1937-től 1941-ig a Ludovikán szolgált, először nevelőtisztként, majd tüzéroktatóként. Szigorú és következetes parancsnokként tisztelték, aki mindig fegyelmezett katonaként mindent átható hazaszeretetre nevelte a hallgatókat. Az akadémia elvégzése után a 2. hadsereg mozgósításának híre arra késztette, hogy önként jelentkezzen frontszolgálatra.

A háborúban többször is megsebesült, ám felépülve újra és újra folytatta a harcot. 1944. július 13-án Galíciában teljesített szolgálatot, ahol megfigyelés közben vesztette életét. A kormányzó által neki ítélt kitüntetést az édesanyja vette át.

Vitéz nemes Barankay József földi maradványait tavaly novemberben katonai tiszteletadással helyezték végső nyugalomra a Fiumei úti sírkertben.

1595948445

Fotó: Tóth László