Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Saber Junction 2015: harcérintkezésre készülve

Szöveg: Kálmánfi Gábor |  2015. április 15. 7:16

A Magyar Honvédség mintegy 250 katonával képviselteti magát a Saber Junction 2015 nevű NATO-gyakorlaton. Az MH 25. Klapka György Lövészdandár első lövésszázada például BTR-ekkel együtt települt át Németországba, ahol egy amerikai lovassági zászlóalj manőverszázadaként április 14-én, kedden éppen a másnapi komolyabb harcérintkezésre készültek. (Helyszíni tudósítás!)

Mint megtudtuk, a hadgyakorlat áprilisi elejei kezdete óta a tatai katonák az elméleti felkészítéseken túl két komolyabb „harci feladatban" vettek részt, és mindkettőt sikeresen teljesítették – annak ellenére, hogy az ellenerő általában „elég jól teljesít" eddig a Saber Junction gyakorlaton.

1595991344

Katonákkal beszélgetve kiderült: az amerikaiakkal zökkenőmentes az együttműködés, és profizmusuk mellett nagyon segítőkészek.

Az április 15-ére szervezett látogató- és médianapon újabb komoly harcérintkezésre kerül majd sor. A harcparancskiadásba belehallgatva kiderült, hogy a tataiaknak viszonylag nagy kiterjedésű és nehéz terepen kell egyrészt felderíteni, másrészt visszaszorítani a várhatóan két szakasznyi páncélozott eszközzel és egy szakasznyi gyalogsággal rendelkező ellenséget…

Fotók: a szerző felvételei