Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ukrán válság: az ortodox húsvét alatt is voltak harcok

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2015. április 14. 23:48

Az ortodox húsvéti ünnepek alatt, azaz április 12-13-án sem csendesültek el a fegyverek Kelet-Ukrajnában. Az előző napon egy ukrán katona vesztette életét és hat sebesült meg a harcokban – közölte április 13-án, hétfőn Kijevben tartott sajtótájékoztatóján Olekszandr Motuzjanik, az elnöki hivatal hadműveleti ügyekben illetékes képviselője.

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) ukrajnai megfigyelő missziója szerint két területen erősödtek fel a harcok: a donyecki repülőtérnél, valamint a déli Mariupol kikötőváros közelében. Az EBESZ szerint mindkét fél használt olyan fegyvereket, amelyeket a minszki békemegállapodások értelmében ki kellett volna vonni a frontvonal térségéből – jelentette az UNIAN ukrán hírügynökség.

Olekszandr Motuzjanik kijelentette, hogy az oroszbarát szakadárok több alkalommal is vetettek be olyan nagy kaliberű fegyvereket, amelyeket a februári minszki megállapodásnak megfelelően ki kellett volna vonniuk a frontvonal térségéből. Szavai szerint kilenc alkalommal lőttek ukrán katonákra 120 milliméteres aknavetőkkel és nyolcszor 122 milliméteres tüzérségi fegyverekkel.
Elmondta, hogy különösen feszült a helyzet a donyecki nemzetközi repülőtér környékén. A légi kikötő területéről január végén vonultak ki az ukrán katonák távolabbi állásokba, ahonnan viszont továbbra is ellenőrzésük alatt tartják a területet, vagyis akadályozzák, hogy a szakadárok elfoglalják. A repteret több mint 240 napon át védték az ukrán katonák, akiket kitartásukért Ukrajnában „kiborgoknak" neveztek el. A szakadárok tüzérsége azonban olyan mértékben szétlőtte a repülőteret, hogy az elvesztette stratégiai jelentőségét, a lövedékek elől sem volt már benne fedezék, ezért a katonák parancsot kaptak elhagyására.

Motuzjanik szerint a Donyeck városának északi részén lévő reptérhez közel eső, a kormányerők ellenőrzése alatti falvak, köztük Piszki és Avgyijivka térségében támadják a szakadárok a katonák állásait. Utóbbi településnél előző nap ostromot is indítottak a szakadárok, amit viszont a katonák visszavertek.
Luhanszk megyében a szakadárok a megyeszékhelytől északra fekvő Trjohizbenka és Bahmutyivka favak közelében érte támadás az ukrán állásokat.
A frontvonal déli részén, az Azovi-tenger partján, Mariupoltól mintegy 20 kilométerre keletre lévő Sirokine településen sem szüneteltek a tűzharcok. Az elnöki hivatal illetékese azt mondta, hogy a szakadárok nyolc alkalommal támadták a nemzeti gárdisták állásait harckocsikkal, gránát- és aknavetőkkel, valamint kézi lőfegyverekkel. Sirokinében az EBESZ helyszínen járt megfigyelői szerint mindkét szemben álló fél egységei a településen belül vannak, állásaik pedig veszélyesen közel egymáshoz.