Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Séfek versenyeztek

Szöveg: Szabó Béla |  2018. április 23. 7:23

Az MH Logisztikai Központ (MH LK) szervezésében első alkalommal rendezték meg a Magyar Honvédség Kiképzési, Oktatási, és Rekreációs Központjaiban (MH KORK) dolgozó séfek szakácsversenyét. A hagyományteremtő céllal létrehozott rendezvénynek április 22-én, vasárnap a bujáki üdülő adott otthont.

1599185832
A verseny fővédnöke Huszár János altábornagy, Honvéd Vezérkar főnökhelyettes volt, a zsűri elnöke pedig Buday Péter mesterszakács.

Baráth István dandártábornok, az MH LK parancsnoka, s egyben a verseny ötletgazdája, több célt is megfogalmazott a rendezvénnyel kapcsolatban. „Beosztásomból fakadóan nap mint nap látom, hogy a KORK-jainkban, vagy ha úgy tetszik, üdülőinkben milyen professzionális szinten látják el, szolgálják ki vendégeinket, illetve az oktatásokon részt vevőket azok a séfek, akik munkájuk természetéből fakadóan mindig a háttérben dolgoznak. Úgy gondoltam, hogy megérdemlik, hogy ha csak évente egyszer is, de ők álljanak rivaldafényben. Ez egyfajta köszönet is nekik, illetve egy lehetőség, hogy ismerjék meg egymást, és egy jó hangulatú, nem »vérre menő« versenyen mérjék össze tudásukat és cseréljenek tapasztalatokat" – mondta.

1599185833
A versenyen tíz csapat indult, köztük heten – Mályi, Mátraháza, Balatonakarattya, Buják, Erdőbénye, Csopak és Badacsonylábdihegy – a profi küzdelemben vettek részt, a Nógrád megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, valamint a salgótarjáni Vöröskereszt séfjei pedig az amatőr kategóriában küzdöttek, s volt egy „kakukktojás" is. A bánki üdülő ugyanis nem rendelkezik melegkonyhával és étteremmel, de eljöttek ők is, és a nap folyamán százával sütötték, töltötték palacsintáikat, amelyeket térítésmentesen kínáltak a versenyzőknek és a vendégeknek.

Persze nemcsak verseny és főzés volt: a vendéglátók többek között vártúrával, a bujáki hagyományőrzők műsorával, valamint az MH Altiszti Akadémia zenekarának nagy sikert arató koncertjével igyekeztek emlékezetessé tenni a napot.

1599185833
A versenyfeladat egyébként minden csapat számára egy palócgulyás elkészítése volt bográcsban, amelyet nem is akármilyen szinten prezentáltak. Buday Péter zárszavában kiemelte, hogy egy igazi gasztronómiai kavalkád volt megkóstolni az ételeket, megtapasztalni, hogy ugyanazt a fogást miként készítik a Balatonon, a Mátrában vagy éppen Mályiban a profi séfek.

A hagyományteremtő első versenyt Mátraháza nyerte, második lett Balatonakarattya csapata, míg a harmadik helyen Erdőbénye végzett. A versenykiírásnak megfelelően jövőre a mostani nyertes csapat lesz a házigazda.

1599185833
Fotó: Füzes Judith