Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Lourdes-ban mindig történik egy csoda

Szöveg: Szűcs László |  2018. április 23. 8:30

Nemcsak amiatt lesz különleges az idei lourdes-i Nemzetközi Katonai Zarándoklat, mert hatvanadik alkalommal rendezik meg, hanem azért is, mert éppen egybeesik a pünkösddel.

1599185835
Berta Tibor ezredes

Közel 170 aktív vagy nyugállományú katona, illetve polgári alkalmazott képviseli a Magyar Honvédséget a május 18-20. között megrendezendő 60. Nemzetközi Katonai Zarándoklaton, a dél-franciaországi Lourdes-ban. Berta Tibor ezredes, a HM Katolikus Tábori Püspökség (HM KTP) általános helynöke a honvedelem.hu érdeklődésére elmondta: az idei Nemzetközi Katonai Zarándoklat különlegessége, hogy az egyik legnagyobb keresztény ünnepre, pünkösdre, azaz a Szentlélek eljövetelére esik.

A francia-spanyol határ közelében, a Pireneusok hegység vonulatai között fekvő Lourdes a katolikus hívők egyik legismertebb kegyhelye. Eredete 1858-ig nyúlik vissza, amikor a település melletti Massabielle-sziklafal barlangmélyedésében a 14 éves Bernadette Soubirous-nak tizennyolc alkalommal jelent meg Szűz Mária. A barlangban található forrásnak csodatévő erőt tulajdonítanak, ahová már a 19. században is tízezrek látogatták évente. A katonai zarándoklatok 1958-ban kezdődtek meg.

1599185835

»Adj nekünk békét!« – ez lesz az idei zarándoklat jelmondata. Az idei nagyhéten elhangzott egy meglehetősen kemény, de szenvedélyes mondat: »Az embernek találkoznia kell Jézus Krisztussal ahhoz, hogy normális tudjon maradni.« Azaz az embernek csak az Istennel való találkozás tudja igazán meghozni a békét. Ha az ember kirekeszti az életéből az Istent, akkor ott mindig békétlenség kezdődik. És erre történelmi példák vannak" – mondta Berta Tibor, hozzátéve: a Nemzetközi Katonai Zarándoklat 1958-ban a megbékélés reményében született meg a francia és a német tábori lelkészek kezdeményezésére. Ehhez aztán az évek során más országok is csatlakoztak, a tavalyi zarándoklaton már több mint 40 ország közel 13 ezer katonája vett részt.

A Magyar Honvédség egyenruhásai először 1991-ben vettek részt a Nemzetközi Katonai Zarándoklaton, szervezett formában pedig a Katolikus Tábori Püspökség 1994-es megalakulása óta térnek vissza minden év májusában Lourdes-ba. „Idén a magyar zarándokcsoportnak katonai hagyományőrzők is tagjai lesznek, akik az elmúlt 170 év egyenruháit mutatják majd be" – árulta el Berta Tibor ezredes, akitől megtudtuk azt is, hogy idén is egy katonazenekar kíséri a magyar zarándokokat, ezúttal a Hódmezővásárhelyi Helyőrségi Zenekar kapta e megtisztelő feladatot. A katonazenészek természetesen be is mutatkoznak majd a zarándoklaton: a rendezvény egyik hangsúlyos programja a zenekarok térzenéje a francia kisváros nevezetes pontjain.

1599185835

A 60. Nemzetközi Katonai Zarándoklat programja egyébként nem különbözik a korábbi évekétől. A megnyitó ünnepséget a X. Piusz Földalatti Bazilikában tartják majd május 18-án, a délutáni órákban. A magyar zarándokcsoport – a nemzetközi programok mellett – saját programokon is rész vesz majd: két magyar nyelvű szentmisét és egy magyar nyelvű keresztutat tervezett be a Katolikus Tábori Püspökség. A hagyományos gyertyagyújtással pedig a külszolgálatokban életüket veszett magyar katonákra emlékeznek majd a zarándokok. A rendezvény egyik csúcspontja a szombat esti fáklyás Mária-körmenet lesz, majd a program vasárnap délelőtt nemzetközi szentmisével zárul majd.

„Azt szokták mondani, ha az ember elmegy Lourdes-ba, akkor ott mindig történik egy csoda. Ez gyakran »láthatatlan«, s csak az adott ember érzi. A nagy nyüzsgés ellenére sok ember lelke változik meg a közös imádkozás, az együtt éneklés, együtt vonulás hatására is" – mondta Berta ezredes.

1599185835

A HM Katolikus Tábori Püspökség általános helynökétől megtudtuk azt is, hogy a lourdes-i mellett idén két nemzeti katonai zarándoklatot is rendeznek. Június 30-án – a 170 éves Magyar Honvédség előtt tisztelegve – zarándokolnak el az egyik nemzeti kegyhelyre, a görögkatolikusok máriapócsi zarándokhelyére. A rendezvényre nemcsak a Magyar Honvédség katonáit és polgári alkalmazottait, hanem környékbeli egyházmegyék papságát és híveit is meghívták. Szeptemberben pedig immár hagyományosan a máriaremetei kegytemplomban rendeznek zarándoklatot. Utóbbi rendezvényre terepszínű borítóval ellátott újszövetségi szentírást tervez megjelentetni a püspökség.

1599185836

Fotó: archív