Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Véget ért a „Békatábor”

Szöveg: Duruczné Téglás Dóra százados |  2018. szeptember 3. 14:42

Négy napot töltöttek az MH Altiszti Akadémián azok a fiatalok, akik felvételt nyertek a Honvéd Kadét Ágazati Szakképzésbe: „Békatáborban” vettek részt.

1599192417
A jövő héten tanulmányaikat megkezdő fiatalok az elmúlt napokban megismerkedhetek néhány alapvető katonai mozgásformával, a katonai érintkezés legfontosabb szabályaival, valamint betekintést kaptattak a hadtörténelem egy-egy korszakába. Kipróbálták a lézerfegyvert, az íjászatot, kenutúrán vettek részt és kirándulást tettek a pákozdi Katonai Emlékparkba.

„A »Békatábor« célja az volt, hogy a honvéd kadét ágazati szakképzésbe felvételt nyert diákok megismerjék egymást, tanáraikat és belekóstolhassanak abba, hogy mi vár rájuk az elkövetkező négy évben" – mondta el kérdésünkre Szabó Ferenc őrnagy, a tábor szervezője, a Honvédelmi Minisztérium Oktatási, Tudományszervező és Kulturális Főosztály Oktatási és Képzési Osztály főtisztje. „A középiskolai tanulmányaik során, több mint 1700 óra szakmai képzés vár a fiatalokra. Megismerkednek többek között a fegyverzettechnikával, a lőelmélettel, valamint számítástechnikai ismeretekkel, katonai szaknyelvi ismeretekkel, hadtörténelemmel és biztonságpolitikával is foglalkoznak majd" – tette hozzá a szervező.

1599192417

A négynapos programot Mikusi Zsolt ezredes, a HM Oktatási Tudományszervező és Kulturális Főosztály vezetője zárta be. Beszédében megköszönte a résztvevő diákok és pedagógusok munkáját. „Jövőre is indul honvéd kadét ágazati szakképzés. A szakképzési ágazati rendszer átalakítása következtében a Magyar Honvédség szélesítette a képzési palettát és belépett az ágazati szakképzés területére a szakgimnáziumi felkészítés keretében" – mondta. „Törekszünk minden segítséget megadni önöknek és a pedagógusoknak, hogy az elkövetkező négy évben minden szükséges szakmai tudást, fizikai és szellemi felkészítést és motivációt megkapjanak ahhoz, hogy felnőtt fejjel, felelősségteljesen tudjanak dönteni arról, hogy a katonai pályára lépnek" – emelte ki.

A táborban a budapesti Than Károly Ökoiskola, Gimnázium, Szakközépiskola és Szakiskola, a várpalotai Faller Jenő Szakképző Iskola és Kollégium, a szekszárdi Ady Endre Szakképző Iskola és Kollégium és a komáromi Kempelen Farkas Képesség- és Tehetségfejlesztő Alapítványi Gimnázium, Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium diákjai vettek részt.

1599192417

Fotó: a szerző felvételei