Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kalózokat fogtak el

Szöveg: honvedelem.hu / biztonsagpolitika.hu |  2013. január 17. 11:01

Az Egyesült Királyság Királyi Haditengerészetének egy Lynx helikoptere segített 12 fegyveres kalóz elfogásában a szomáliai partok mellett. A brit Lynx helikopter a francia FLF Surcouf fregatton teljesített szolgálatot, az Európai Unió Atalanta műveletének keretében Afrika szarvánál január 15-én.

A délutáni órákban a NATO Ocean Shield műveletében szolgálatot teljesítő amerikai USS Halyburton hadihajó egy segélykérő üzenetet kapott egy a térségben tartózkodó kereskedelmi hajótól. Az üzenet szerint a hajót hat, RPG-kel felfegyverzett férfi támadta meg. A USS Halyburton továbbította az üzenetet a FLF Surcouf fregattnak.

Ugyan a partoktól 260 mérföldre hajózó MSC Jasmine konténerhajó legénysége sikeresen felvette a harcot a kalóztámadással szemben, továbbra is segítségre szorult. Egy német járőröző repülőgép bemérte, majd megadta a kereskedőhajó koordinátáit a Lynx helikopternek, ami azonnal a helyszínre repült, és felszólította a kalózokat a fegyverletételre.

Nem sokkal később az FLF Surcouf-ról érkező francia kommandósok megadásra kényszerítették a kalózokat, majd kihallgatás céljából visszavitték őket a Surcouf-ra.