Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Igazságügyi szakértők meghallgatásával kezdődött a háromnapos tárgyalássorozat

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. január 17. 10:33

Igazságügyi szakértők meghallgatásával kezdődött és a vádat képviselő Központi Nyomozó Főügyészség képviseletében jelen lévő ügyész perbeszédének megkezdésével folytatódott január 16-án, szerdán a tábornokper újabb, háromnapos tárgyalássorozata.

A szerdai tárgyaláson egész délelőtt a tizenegyedrendű vádlottról elmeorvosi véleményt készítő igazságügyi szakértőket hallgatták meg, erre tekintettel a bíró zárt tárgyalást rendelt el. Előzőleg a bíró azt közölte, hogy az ügyben két, egymásnak ellentmondó vélemény született, ezért szembesíti a szakértőket egymás véleményével.

Délután a vádat képviselő ügyész ismét nyilvános tárgyaláson kezdte meg a perbeszédét. A tárgyalás csütörtökön az ügyész és a védők perbeszédeivel folytatódik.

A Budapesti Katonai Ügyészség 17 ember, köztük három dandártábornok, hat ezredes és két alezredes ellen emelt vádat költségvetési szerv önálló intézkedésre jogosult dolgozója által bűnszövetségben üzletszerűen elkövetett vesztegetés és más bűncselekmények miatt. (A vádat azóta − a szervezeti átalakulás során megszűnt Budapesti Katonai Ügyészség jogutódjaként − a Központi Nyomozó Főügyészség képviseli.)

Az ügyészség szerint a vádlottak − a Honvédelmi Minisztérium (HM) intézményeinek vezetői és alkalmazottjai − 2002 és 2010 között összesen több mint kétszázmillió forintot kértek, kaptak több, a tárcának beszállító vagy arra pályázó cég vezetőjétől.
A büntetőügy tárgyalása tavaly január 30-án kezdődött a Kaposvári Törvényszék Katonai Tanácsán. (Az eredetileg a Győri Törvényszékhez utalt ügyet ott nem tudták tárgyalni, mivel a két ülnöknek dandártábornoknak kell lennie, és ezt a feltételt nem tudták teljesíteni.) Kaposváron Ifkovics Béla hadbíró ezredes, tanácsvezető bíró tárgyalja az ügyet, és Soczó László tolnai rendőrfőkapitány, dandártábornok, valamint Tiborcz János Vas megyei rendőrfőkapitány, dandártábornok az ülnök.

1595947831

A vádirat szerint a három dandártábornok − L. I. A. első-, H. A. negyed- és O. J. tizenhatodrendű vádlott − megegyezett abban, hogy a HM általuk vezetett részlegének − ezek a Központi Pénzügyi és Számviteli Hivatal nemzetközi igazgatósága, a védelemgazdasági főosztály, valamint a Protokoll és Nemzetközi Rendezvényszervező Igazgatóság (2005 áprilisától Nemzetközi Rendezvényszervező Hivatal) − különböző szolgáltatást nyújtó társaságoktól a nekik nyújtott megrendelések fejében a HM által kifizetett összegek egy részét visszakérik.

A vádhatóság szerint az ötletadó az elsőrendű vádlott volt. A cégektől kapott összegből 20 százalékot elkülönítettek a közös költségekre, a fennmaradó részt pedig elosztották. Ez változott, miután a harmadrendű vádlott, N. D. közreműködésével bevonták F. L. másodrendű vádlottat, aki 2004 decembere és 2006 júniusa között a HM közigazgatási államtitkára volt, és aki az ügyészség szerint a visszaosztott pénz felét kérte, így összességében több millió forintot kapott.

A védők közül a vádirat ismertetésekor többen is felvetették, hogy noha a vádirat bizonyítékok sorát hozza fel, azok egyetlen ember, a HM Protokoll és Nemzetközi Rendezvényszervező Igazgatósága gazdasági alosztályának vezetésével 2001-ben megbízott dandártábornok, O. J. vallomásán alapulnak.

O. J. szolgálati viszonyát Áder János köztársasági elnök − Hende Csaba honvédelmi miniszter előterjesztésére − méltatlanság megállapítása miatt tavaly májusban megszüntette.

A katonai tanács az elsőrendű vádlott védőjének, Zamecsnik Péternek a kezdeményezésére korábban tanúként meghallgatta Juhász Ferenc egykori honvédelmi minisztert, aki 2002 májusától 2006. június 9-ig volt a szaktárca vezetője. A szocialista országgyűlési képviselő tagadta, hogy pénzt fogadott volna el. Közölte: nem tudott visszaosztott pénzekről. Arról, hogy whiskysdobozban vitt volna neki pénzt az államtitkár, miként ezt O. J. állította, azt mondta: „népmesei elem".

Fotó: mno.hu