Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Összecsaptak a kormányerők és a fegyveres terrorista csoportok

Szöveg: honvedelem.hu / biztonsagpolititka.hu |  2013. október 31. 15:20

Tunéziában a kormányerők és fegyveres terrorista csoportok összecsapásaiban hat nemzeti gárdista és két milicista vesztette életét szerdán.

http://biztonsagpolitika.hu/?id=16&aid=1356&title=ez-tortent-a-heten-43-het
Az erőszakos cselekményekre egy Sziszi Bouzid melletti faluban került sor, közel ahhoz, ahol 2010 decemberében egy gyümölcsárus, Mohamed Bouaziz felgyújtotta önmagát, szikrát adva az Arab tavasznak elnevezett eseménysorozatnak. A politikai zavargások azonban a forradalmi változások között a stabilitás mintaképének tekintett Tunéziában az elmúlt időszakban újra felerősödtek. Csütörtökön további két nemzeti gárdista halt meg a zavargásokban Gbollatban, az ország északi részében. A belügyminisztérium nyilatkozata szerint a kormányerők folytatják a fegyveres támadók keresését letartóztatások érdekében.

A héten megkezdődött a nemzeti párbeszéd a kormány és az ellenzéki erők között. Ali Larajed miniszterelnök a héten kiadott egy nyilatkozatot, amely szerint a három hétig tartó viták után le fog mondani, és a választásokig egy független kabinet fogja az országot irányítani. Eddig az uralmon lévő vallásos Ennahda párt és a főleg szekuláris ellenzék harcai megbénították az ország politikai folyamatait; ezt az állapotot próbálja majd feloldani a párbeszéd, amelynek első feladata az új választások időpontjának kitűzése és egy választási bizottság felállítása lesz.