Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Látjátok feleim, egyszerre meghalt és itt hagyott minket magunkra…”

Szöveg: K. R. |  2013. október 31. 14:33

Kosztolányi Dezső Halotti beszéd című versével kezdte lélekre ható beszédét Kálinger Roland százados, katolikus tábori lelkész azon a megemlékezésen, amelyet Szolnokon, az MH 25/88. Könnyű Vegyes Zászlóalj rendeztek az elhunyt bajtársak emlékére halottak napja alkalmából.

November hónap első két napja a keresztények számára a hit és a buzgó ima időszaka, amely a túlvilág felé irányítja gondolatainkat. De aki nem hisz, nem tud imádkozni, az is elcsöndesedik ezekben a napokban, és elhunyt szeretteire, barátaira, ismerőseire gondol: ellátogat a temetőbe, égő mécsessel és virággal emlékezik az elhunytakra.
Lerójuk tiszteletünket minden idők szentjei előtt, rokonaink, elhunyt hős elődjeink, bajtársaink előtt. Tisztelettel és szeretettel gondoljunk rájuk, miközben felkeressük elhunyt szeretteink sírjait és imádkozunk lelkük üdvéért.

1595962246
Kálinger Roland százados – Rozsé atya – katolikus tábori lelkész mondott beszédet

Milyen vigasztaló a hívőnek arra gondolnia, hogy szeretteink Mária, az apostolok, a vértanúk, a hitvallók és minden szent társaságában vannak a mennyországban! Mindenszentek, halottak napja ünnepe hozzásegít bennünket ahhoz, hogy elmélyítsük elhunyt szeretteinkkel, a szentekkel való lelki kapcsolatot.
A halál ténye nem kikerülhető életünkben, valamennyinket érint. Vagy mert már találkoztunk vele, vagy mert találkozni fogunk vele.

Ránk, katonákra különösen is áll ez a megállapítás, hiszen hazánkat „mindhalálig" kell szolgálnunk. Azonban mi most halottainkra emlékezve merítsünk erőt az ÉLETHEZ.

Egy öreg katona így gondolkodik: most élek, szenvedek minden bajtól, kórtól, nehézségek, problémák sokaságától, mégis örülök, hogy élek, és ÉLEK. A haláltól még mindig félek, de nem azért, mert ez a véget hozza, nem! Mi lesz velük, ha én eltávozom? Isten most az életem küszöbén megérttette velem szeretteim halálán keresztül az életet, talán így akarta Isten megmutatni a helyes utat, talán így akart kibillenteni az egyhangú langyos életemből.
Most itt vagyok, teljes vagyok, élettel teljes. Most, bár már a megszokott kényelmes életből ki tudja menyi maradt, mégis örömmel veszek minden pillanatot, minden kedves szellőt, a napsütést, a feleségem apró kis mosolyát, gyermekem nevetését… szeretek élni. Elhatároztam: élni fogok, ha csak pár órácskát is, akkor is élni fogok és szó szerint élni, tisztelettel, becsülettel, örömmel, boldogan, kiélvezni az Isten által kínált minden lehetőséget az életben.

1595962246
Az alakulat szinte minden katonája részt vett a megemlékezésen

Kálinger százados e gondolatokkal zárta a megemlékezést: „Halottak napja élni tanítson meg minket. Megbecsülni az életet, úgy a másokét, mint a magunkét, melyet Isten adott nekünk a földön és készülni az örök életre, melyet Isten adott nekünk a mennyben."