Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szíria: rövid távon esélytelennek tűnik a rendezés

Szöveg: Draveczki-Ury Ádám |  2012. augusztus 2. 13:01

Több mint egy éve zajlanak véres események Szíriában, és jelen állás szerint nem úgy fest, hogy a közeljövőben béke köszöntene az arab országra. Az általunk megkérdezett szakértő véleménye szerint a helyzet bonyolult – és egyelőre kilátástalannak is látszik.

N. Rózsa Erzsébet Közel-Kelet szakértő a honvedelem.hu kérdésére elmondta: a jelenlegi tendenciák alapján megjósolhatatlan, mi lehet vagy mi nem lehet a konfliktus kifutása. „Az egyetlen, ami szinte biztosnak látszik, hogy gyors megoldás nem várható, és rövid távon Bassár el-Aszad államfő eltávolítására sem látok lehetőséget. Orosz elemzők szerint amennyiben az elnök határozottan száll szembe a zavargókkal, akár a pozíciójában is maradhat. Úgy vélem, alapvető jelentősége van annak, mi történik Aleppóban, ugyanis aki ott győz, az jó eséllyel a konfliktusban is győzedelmeskedik" – emelte ki a szakértő.

1595939469
N. Rózsa Erzsébet szerint akármi is lesz a szíriai harcok vége, az ország nehéz időszak előtt áll. Ha Aszad marad a posztján, akkor is állandóvá válhatnak majd a merényletek, tömegtüntetések, erőszakos megmozdulások, ha pedig az ellenzék győz, nekik lesz nehéz dolguk. Tovább nehezíti a helyzetet, hogy Aszad hatalmának egyik pillérét a kisebbségek alkotják, ezen belül a rezsim a 10–12 százalékos alavita kisebbségre épít, de a szunnita hatalomátvétel miatt aggódó keresztényekre, drúzokra és kurdokra is alapozhat.

„A kurdok Északnyugat-Szíriában jelenleg az iraki mintára autonómiát próbálnak kiharcolni, és Aszad mintha hallgatólagosan jóvá is hagyná ezt. Erre utal, hogy a kurdok nemrég négy várost is elfoglaltak, miközben a biztonsági erők is a helyükön maradtak ezeken a településeken" – mondta N. Rózsa Erzsébet.

A fenti csoportok és még több más kisebbség egyszerűen ellenérdekelt az ellenzék hatalomra jutásában, mert tartanak a szunniták bosszúhadjáratától. Ugyanígy egyes gazdasági érdekcsoportoknak is elemi érdeke, hogy az elnök posztján maradjon: bizonyos befolyásos, elsősorban Aleppo és Damaszkusz, valamint a tengerparti városok vonzáskörzetében összpontosuló kereskedői körök szimbiózisban élnek az elnökkel és környezetével.

1595939469
Ami az esetleges külső beavatkozást illeti – akár a humanitárius katasztrófa elkerülése, akár az elnök megdöntése érdekében –, a szakértő szerint hiába emlegeti mindenki ennek lehetőségét, valójában nem létezik olyan hatalom, amelyik ne idegenkedne ettől.

„Törökország korlátozottan talán kész lenne a beavatkozásra, hiszen aggasztják őket a kurd területek említett eseményei. Ankarának nem érdeke, hogy az iraki kurdok fokozott önállósága mellett Szíriában is kialakuljon egy erős és viszonylag független kurd hatalmi gócpont. Izrael közelében azonban mindenki nagyon óvatos egy esetleges háborúval kapcsolatban" – mondta N. Rózsa Erzsébet, aki szerint a líbiai NATO-beavatkozás kedvezőtlen tapasztalatai is visszariasztják a nyugatot az aktív lépésektől. „Arról nem is beszélve, hogy Líbia mindig is ellentmondásos országnak számított az arab világban, egyfajta számkivetettnek, miközben Szíria az arab nacionalizmus bölcsője, amely ezer szállal kötődik a többi arab országhoz még az esetleges aktuális nézeteltérések dacára is. Az arab világban is egészen más helyzetet teremtene egy külső beavatkozás, mint Líbia esetében" – fogalmazott.

A konfliktus megoldása jelenleg nem látható előre. Lehetséges út lehet egy jemeni mintájú „irányított átmenet", ám ehhez arra lenne szükség, hogy Aszad beleegyezzen távozásába. Ez azonban e pillanatban teljesen esélytelennek tűnik. „Aszad és családja olyan szinten ragadta magához a hatalmat az utóbbi években, hogy az egész család bukik egyetlen gyenge láncszem esetén, másrészt a Baath pártot is sikeresen háttérbe szorították. Eléggé elképzelhetetlennek látom ezek fényében, hogy önként távozzanak a hatalomból" – mondta N. Rózsa Erzsébet, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy ennek ellenére a szíriai vezetés sem sérthetetlen, amit Aszad sógorának néhány héttel ezelőtti véres halála is bizonyít.

Fotó: Archív