Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Átadták az első modernizált CH–53GA helikoptert a németeknek

Szöveg: honvedelem.hu / jetfly.hu |  2012. szeptember 18. 22:16

A Eurocopter cég az ILA–2012 kiállítás adta lehetőségeket használta ki arra, hogy hivatalosan átadja az első, modernizált, CH–53GA típusú közepes szállítóhelikoptert a német hadsereg számára.

A Német Szövetségi Haditechnikai és Beszerzési Hivatal (BWB) 2007. február 14-én kötött szerződést a „Eurocopter Deutschland" céggel 40 CH–53G(S) típusú helikopter CH–53GA modifikációra történő modernizálásáról azzal a nem titkolt céllal, hogy meghosszabbítsák a típus üzembentarthatóságát valamint hogy a beépítendő modern berendezésekkel biztosítsák a típus kompatibilitását.

A szerződés értelmében a modifikációs felújításnak (szerkezeti részegységek cseréje) köszönhetően négyezer órával hosszabbítják meg a helikopterek üzemidejét, ami azt jelenti, hogy a jelenlegi hatezerről tízezerre növelik. Mindezek mellett a forgószárnyasokat teljesen új elektromos rendszerrel látják el.

A szerződésben rögzítetteknek megfelelően a helikoptereket modernizált információközlő berendezésekkel és automata vezérlőrendszerrel (robotpilótával), modern digitális repülőelektronikával, nagy pontosságú ‑ nemzetközi IFR repülési szabályokat is magában foglaló képességekkel rendelkező ‑ navigációs rendszerekkel, kiegészítő üzemanyagtartályokkal ‑ amelyek 1 200 km-re növelik a forgószárnyasok hatótávolságát ‑ szerelik fel. Mindezeken túl modernizált kommunikációs- és adatátviteli rendszerrel is ellátják a gépeket, aminek köszönhetően képes lesz együttműködni a „Tigris" típusú harci- és az NH-90 típusú szállító helikopterekkel. FLIR (Forward Looking Infra Red – Előretekintő Infravörös Kamera), műholdas kommunikációs rendszer (SatCom) valamint EWS (Electronic Warfare Systems – elektronikai hadviselési rendszerek) rendszerek integrálása teszi teljessé a modernizációt.

Az ILA-2012 kiállításon átadott helikopter mellett, három módosított CH-53GA helikopteren 2012 júliusában megkezdődött a személyzetek kiképzése. A tervek szerint ez év végéig további négy helikoptert adnak át a német fegyveres erők számára.

Címkék