Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kékek a pirosak ellen

Szöveg: Búz Csaba hadnagy |  2012. szeptember 19. 7:13

Lézeres szimulációs rendszer használatával egybekötött 32 órás harcászati gyakorlaton vett részt az MH 5. Bocskai István Lövészdandár 62. lövészzászlóalj bázisán megalakított MH Zászlóalj Harccsoport kijelölt állománya szeptember közepén.

1595941819

Az intenzív és összetett feladatokból álló gyakorlatot Dóc, illetve Sándorfalva közelében tartották. A közel 350 résztvevő többsége lövészkatona volt, de a végrehajtásban aktívan közreműködött a zászlóalj aknavetőszakasza és a törzstámogató század is.

A kiképzés elején két, egymással szemben álló csoportra osztották a katonákat: „kékekre" és „pirosakra". Az alegységek nem előre megtervezett harcot vívtak meg egymással, hanem azonnal, a helyszínen kellett minden eseményre – például ellenséges felderítő katonák megjelenésére – reagálniuk. Az alapvető támadási és védelmi feladatok irányítására és tervezésére mindkét fél zászlóalj vezetési pontot (TOC − Tactical Operation Centre) állított fel.

1595941820

A kiképzésen részt vevők tevékenységét a sérülések imitálására is alkalmas MILES (Multiple Integrated Laser Engagement System) lézeres szimulációs rendszer tette még életszerűbbé. Az amerikai hadsereg által kifejlesztett rendszer lényege, hogy vaklőszeres tüzelésnél a fegyver egy jelet bocsájt ki. Találat érzékelésekor a megcélzott katona sisakjára, illetve a testére szerelt jelvevő sípoló hangot ad ki. „Halálos" lövésnél a találatot kapott katona lézeres egysége azonnal kikapcsol, így attól kezdve számára befejeződik a harc.

A gyakorlat levezetéséért felelős Tarjáni Attila százados elmondta: „A MILES rendszer alkalmazásával a harci morál javítására is képesek vagyunk, hiszen a katonák így sokkal komolyabban veszik a harctéri mozgásokat."