Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Bolyban a kishajók

Szöveg: Trautmann Balázs (washingtoni tudósító) |  2014. október 8. 22:54

Autonóm vezérlésű, csapatban együttműködni képes technológiát mutatott be az amerikai haditengerészet kutatóintézete (Office of Naval Research, ONR).

1595980282

A kis méretű, elsüllyesztésbiztos hajók immár nem csak a saját hajók védelmére, kíséretére képesek, hanem alkalmasak az ellenséges hajók megtámadására is. A cél a megcélzott hajó védelmi rendszereinek túlterhelése, hiszen minden hadihajó csak egy bizonyos számú célpont követésére és megtámadására alkalmas. A gumicsónakok veszélyességét nem szabad alábecsülni: az Arleigh Burke-osztályú USS COLE-t 2000. október 12-én egyetlen, robbanóanyaggal megpakolt csónakkal vették célba Jemeb kikötőjében. A támadásnak akkor 17 halottja és 37 sebesültje volt.

A mostani fejlesztéssel sikerült elérni, hogy a gumitestű kishajók bolyban hajtsanak végre szimulált támadásokat a kijelölt célpontok ellen. Ember nem tartózkodott a fedélzetükön, a 13 hajó irányítórendszerei egymással kommunikálva osztották meg a felderítési információkat és „beszélték meg" a támadásokat. A fejlesztés előnye, hogy nem igényel új hajókat, a már meglévő őrhajók fedélzetére is beszerelhető.

Címkékhaditechnika