Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Fennmarad az utókor számára a brit HMS Illustrious

Szöveg: honvedelem.hu / haborumuveszete.hu |  2012. szeptember 17. 19:31

A Brit Királyi Haditengerészetet is sújtó költségmegtakarítási kényszer az Invincible-osztályú hordozókat sem kíméli. Az osztály még hadrendben álló képviselőjéről, a HMS Illustrious-ról a napokban láttak napvilágot friss információk: a hordozó várhatóan 2014-ben búcsúzik az aktív szolgálattól, ám testvérhajóival (HMS Invincible, HMS Ark Royal) ellentétben megőrzik az utókor számára.

1595941586

A brit védelmi minisztérium bejelentése szerint a Portsmouth-ban állomásozó, két év múlva nyugdíjba vonuló HMS Illustrious képviseli majd az utókor számára mindazt, amit a három Invincible-osztályú hordozó tett az Egyesült Királyságért az elmúlt három évtizedben. A minisztérium már várja a különböző szervezetektől, alapítványoktól, sőt akár magáncégektől is az ötleteket, milyen módon lehetne üzemeltetni a hadihajót a 2014-es hadrendből történő kivonása után.

A Brit Királyi Haditengerészet új, Queen Elizabeth-osztályú hordozójának első darabja várhatóan 2017-ben áll hadrendbe, az még ugyanakkor továbbra is kérdéses, hogy az új hordozó osztályból egy vagy két példány erősíti-e majd a brit haderőnemet.

Az előzetesen tervezettnél öt évvel korábban, 2011-ben nyugdíjazott HMS Ark Royal-t a védelmi minisztérium a hírek szerint hárommillió fontért értékesítette és a hajó fémhulladékként végzi majd. Korábban voltak olyan próbálkozások is, mely szerint a HMS Ark Royal-t londoni heliportként, vagy egy – Devon mellett kialakítandó – búvár merülőhelyként hasznosítanák, később azonban ezeket a terveket elvetették.

Az Invincible-osztály névadója, a HMS Invincible-t szintén félmhulladékként értékesítették még 2011-ben egy török cég számára.