Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hat hadihajót rendelne Lengyelország

Szöveg: Trautmann Balázs (washingtoni tudósító) |  2015. június 24. 22:49

Lengyel sajtóértesülések szerint három őrhajót és három partvédelmi gyorsnaszádot rendelne a lengyel védelmi tárca, hazai hajógyáraktól.

A Miecznik (Kardhal)-osztályú partvédelmi hajók tervezett vízkiszorítása legalább 1900 tonna lesz, de hosszúságok nem haladja majd meg a 100 métert. A hajó erős fegyverzet kapna: egy közepes űrméretű ágyú és 1-2 gépágyú mellett közepes hatótávolságú légvédelmi rakétákat illetve torpedóvető rendszert és hajók, illetve szárazföldi célpontok elleni irányított rakétákat kapna. A fejlett elektronikai hadviselési és felderítő-hírszerző rendszerekkel fis felszerelt hajó kialakításánál és a felhasznált anyagok kiválasztásánál a nehezen észlelhetőség lesz az egyik fő szempont.

A hajóknak az úszó jéggel részben borított tengereken (elsősorban az Északi-tengerre és a Balti-tengerre gondolnak a tervezők) is végre kell tudni hajtani feladatait. A hajótaton egy 11 tonnás maximális felszállótömegű haditengerészeti helikoptert lehet majd üzemeltetni. A hajón szükség esetén egy 30 fős haditengerészeti különleges alakulat is és járműveik is elhelyezhetőek lesznek.

A Czapla (Kócsag) őrhajó hossza szintén 100 méterre, vízkiszorítása 1600 tonnára tervezett. Itt már szerényebb a fegyverzet: egy közepes űrméretű ágyú, 2 gépágyú, két nehézgéppuska, légvédelmi rakéták, illetve a nem halálos eszközök: vízágyúk és egy nagy hatótávolságú hangágyú. A hajó szintén alkalmas lesz egy 30 fős haditengerészeti különleges alakulat és a járművek elhelyezésére.

1595996193
Címkékhaditechnika