Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

India Újabb Hawk-okat vásárolna

Szöveg: Trautmann Balázs (washingtoni tudósító) |  2014. október 15. 22:27

Nagy presztízsű üzletet nyerhet el a BAE Systems: az indiai légierő bemutatóköteléke, a Surya Kiran váltana repülőgépet. A most bejelentett tender során 20 darab Hawk Advanced Jet Trainer kétüléses sugárhajtású kiképző repülőgépet vásárolnának a kötelék számára.

1595980828

A jól bevált Hawk-ok legújabb továbbfejlesztésének számító Hawk AJT a helyi fejlesztésű és gyártású Hindustan Aeronautics Limited HJT-16 Kiran Mk.2 kiképzőgépeket váltják majd fel. A lépés, ha az indiai repülőipar számára fájó, de érthető: az ország légiereje számára eddig összesen már 123 darab Hawk AJT-t rendeltek meg (2004-ben 66, 2013-ban 57), így a típus a légierő kiképzésének alaprepülőgépévé válik. Az AJT-l első 24 példányát még Nagy-Britanniában szerelték össze, de a következő 42 gép már a HAL üzemeiben készült el, csakúgy, mint a második 57 gép összeszerelése is itt történik majd. Várhatóan a műrepülő bemutatókra használandó 20 gépet is a HAL fogja összeszerelni.

Az üzemeltetés, a kiképzés, a logisztika egyszerűsítése mellett komoly érvként hozható fel, hogy a helyi repülőipar a mai napig adós maradt a Kiranok váltótípusával. Az 1997 óta fejlesztés alatt álló hivatalos utód, a HJT-36 Sitara a mai napig nem alkalmas a hadrendbe állításra, fejlesztését több baleset és egy katasztrófa is hátráltatta.

Címkékhaditechnika