Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nehezen talál új vevőt A400M típusára az Airbus

Szöveg: honvedelem.hu / haborumuveszete.hu |  2019. február 19. 15:43

Megtartotta éves sajtótájékoztatóját az Airbus Toulouse-ban, ahol Tom Enders elnök-vezérigazgató nyilatkozott a várható új exportsikerekről.

https://www.haborumuveszete.hu/minden-ami-repul/nehezen-talal-uj-vevot-a400m-tipusara-az-airbus
1599199052
Az Airbus továbbra is bizakodó az A400M újabb exportsikereit illetően, ugyanakkor elmondták, hogy a korábban megjósolt több száz darabos eladás nem reális, figyelembe véve a repülőgép költségeit és bonyolultságát. Az A400M program partnerországai eredetileg Franciaország, Németország, Olaszország (később kiszállt), Spanyolország, Nagy-Britannia, Törökország, Belgium és Luxemburg voltak, később Malajzia is csatlakozott a programhoz és rendelt a típusból, de lényegében 2005 óta nincs újabb exportsikere a típusnak, annak ellenére, hogy több ország is érdeklődik.

Az Airbus összesen 174 db rendelést kapott az A400M típusra (53 német, 50 francia, 27 spanyol, 22 brit, 10 török, 8 belga, melyből egyet Luxemburg fog üzemeltetni, illetve négy maláj rendelés), napjainkig 72 darabot adott át a gyártó. Az új exportsikert Indonéziából várhatja a gyártó, 2018 márciusában erősítette meg vásárlási szándékát Indonézia két A400M-re. Dél-Korea pedig Spanyolországgal tárgyal néhány számukra feleslegessé váló gép átvételéről.

Tom Enders a sajtótájékoztatón elmondta, hogy az A400M értékesítése sokkal nehezebb és összetettebb feladat mint a szintén Spanyolországban készülő, kisebb szállító repülőgépeké. Hozzátette azt is, hogy az A400M program a fentebb már felsorolt, több partner igénye alapján készült, hozzájuk hasonló igényekkel rendelkező vásárlót pedig nem egyszerű találni, ugyanakkor továbbra is bíznak az eladásokban, de már nem több száz darabos mennyiségben.