Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Rakétákkal erősít Ausztrália

Szöveg: Trautmann Balázs |  2020. július 8. 10:11

Az ausztrál kormányfő, Scott Morrison bejelentette, hogy Ausztrália az elkövetkezendő tíz esztendő során 270 milliárd ausztrál dollárt fordít a fegyveres erők felszerelésének és fegyverzetének modernizálására, az önvédelmi képességek növelésére. Ennek egy fontos eleme lesz a hajók elleni hadviselés alapos „felturbózása”.

1596082070

A jelenleg hadrendben tartott AGM-84 Harpoon Block II-es, repülőgépről indítható, szubszonikus cirkálórakéták helyére a nehezen észlelhető kialakítású, AGM-158C LRASM-ek érkeznek majd. A 454 kilogrammos robbanófejjel felszerelt fegyver hatótávolsága nagy magasságból indítva elérheti a 370 kilométert is, mely háromszorosa a jelenleg használt Harpoon-okénak.

A bejelentés szerint 800 millió ausztrál dollárt fordítanak a LRASM-ek beszerzésére, melyeket elsőként a Boeing F/A-18E/F Super Hornet vadászbombázó repülőgépekről lehet majd indítani. Később vélhetően a P-8A Poseidon haditengerészeti felderítő- és tengeralattjáró-vadász repülőgépek is megkapják majd a fegyvert. Sőt, a LRASM fejlesztésénél figyeltek arra is, hogy a szabvány Mk 41-es haditengerészeti, a hajók fedélzetére függőlegesen beépített indítócellákból is lehessen használni, így nem kizárt, hogy a királyi ausztrál haditengerészet RGM-84-es változatú Harpoon-jait is lecserélik majd.

Kép forrása: defense-aerospace.com