Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Rekordösszegű költségvetésből gazdálkodhat jövőre a honvédelmi tárca

Szöveg: Révész Béla | Fotó: Szabó Lajos zászlós |  2020. július 8. 12:15

Az ideihez képest 162 milliárd forinttal nő a védelmi kiadásokra fordítható költségvetés 2021-ben – jelentette be Németh Szilárd miniszterhelyettes, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára budapesti sajtótájékoztatóján, július 8-án.

1596082070

Az Országgyűlés július 3-án szavazta meg a 2021-es költségvetést, amely alapvetően a járványügyi készültségre és a gazdaságvédelemre épül. Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes sajtótájékoztatóján elmondta: a járvány első szakaszában az ország biztonságának fenntartásában kiemelkedő szerepe volt a Magyar Honvédség képességeinek, a katonák elhivatottságának és felkészültségének. Ezt erősítendő, és a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Programot folytatva, a jövő évi honvédelmi költségvetés mintegy 30 százalékkal lesz nagyobb az ideinél. „2020-ban 616 milliárdos költségvetéssel számolhatott a tárca, jövőre 162 milliárd forinttal bővül a büdzsé, így összesen 778 milliárd forintból gazdálkodhat a Magyar Honvédség. Ez a költségvetés biztosítja, hogy mindazokat a feladatokat, amelyeket a járványügyi készültség folyamán, illetve egy esetleges második hullámnál el kell látni, a lehető legnagyobb támogatással tudja végrehajtani a Magyar Honvédség" – mondta a miniszterhelyettes.

Németh Szilárd rámutatott: ha azt szeretnénk, hogy Magyarország továbbra is békés, biztonságos, nyugodt hely legyen, az egyik legfontosabb feladat az illegális migráció elleni lehető legkeményebb fellépés. Mint mondta, az utóbbi időben megélénkült az embercsempészek tevékenysége, az ország schengeni határszakaszára nagyon komoly nyomás nehezedik, ezért a jövő évi költségvetés a határvédelem erősítését is célozza.

1596082071

Az államtitkár beszámolt arról, hogy az országon átvezető, újra megnyíló humanitárius korridorok biztosításában továbbra is tevékenyen részt vesznek a magyar katonák, míg a kórházparancsnokok, akik tizenhárom megye ötvenegy kórházában látnak el szolgálatot, a járványügyi készültség alatt is végzik feladatukat. Németh Szilárd kiemelte: már folyik a felkészülés a járvány esetleges második hullámára, s amennyiben az bekövetkezik, a vegyvédelmi zászlóalj katonáinak elsődleges feladata lesz a magyarországi idősotthonok fertőtlenítése és vírusmentesítése. Hangsúlyozta: az országban csak a Magyar Honvédség rendelkezik ezzel az egyedülálló képességgel.

A speciális önkéntes tartalékosokkal kapcsolatban elmondta: az első 500 fő kiképzése július 1-jével megkezdődött. A rendszerben jelenleg 3000 helyet tartanak fent azok számára, akik a járvány miatt veszítették el munkájukat. Németh Szilárd hozzátette: számítanak arra is, hogy a legelhivatottabbak katonaként folytatják pályafutásukat.

A jövő évi költségvetés kapcsán a miniszterhelyettes megjegyezte: a honvédelem nemzeti ügy, így minden magyar ember és Magyarország biztonsága érdekében óriási szükség van egy erős, ütőképes, modern, 21. századi technikai eszközökkel és képességekkel rendelkező, a régióban meghatározó szerepet betöltő Magyar Honvédségre.