Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Új föld-levegő rakétát tesztelt Irán

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. szeptember 26. 19:07

A Forradalmi Gárda iráni elitalakulat szeptember 24-én hétfőn bejelentette, hogy sikerrel kipróbált egy új, közép-hatótávolságú föld-levegő rakétát, amely 50 kilométeres távolságból is képes megsemmisíteni egy ellenséges repülőgépet.

A Raadnak elnevezett légvédelmi rendszer részeként hadrendbe állított Taer–2 nevű rakétát Iránban gyártják, és „fejlettebb", mint a Buk nevű orosz rakéta – tette hozzá a gárda közleményéhez a FARS sajtóügynökség. A rakétát egy teheráni katonai díszszemlén mutatták be pénteken.

Ali Fadavi tengernagy, a Forradalmi Gárda tengerészgyalogságának parancsnoka beszámolt arról, hogy a rakétát kipróbálták egy haditengerészeti gyakorlaton. Négy rakétával támadtak meg egy hadihajó méretű célpontot, és az 50 másodperc alatt elsüllyedt.
„Olyan rakétarendszereink vannak, amelyek lefedik a Perzsa-öböl teljes partvidékét és a (térségbeli) amerikai támaszpontokat" – mondta. Hozzátette, hogy a Forradalmi Gárda a következő hat hónapban több nagy haditengerészeti gyakorlatot tart a Hormuzi-szorosban, amelyen keresztül szállítják át a világ kitermelt kőolajának egyharmadát.

Amir Ali Hadzsizade dandártábornok, a Forradalmi Gárda légierejének parancsnoka pedig elmondta, hogy Iránnak van egy úgy manőverező robotrepülőgépe, a Sahed 129, amelynek hatósugara 2000 kilométer. „Képes bomba és rakéta célba juttatására, valamint arra, hogy 24 órán át megszakítás nélkül a levegőben legyen" – idézte a Fars a tábornokot.

Irán az utóbbi hetekben – párhuzamosan azzal, hogy nő a háborús feszültség közte és Izrael között – megsokszorozta katonai erejének demonstrálását.