Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nemzetközi aknaelhárító gyakorlat kezdődött a Perzsa-öbölben

Szöveg: honvedelem.hu / haborumuveszete.hu |  2012. szeptember 26. 17:50

Szeptember 16-án kezdődött a közel-keleti régió történetének legnagyobb, nemzetközi aknakereső gyakorlata, az International Mine Countermeasures Exercise – IMCMEX–2012. Az amerikai haditengerészet adatai szerint, a gyakorlaton az Egyesült Államok mellet 29 nemzet, többek között Franciaország, Nagy-Britannia, Japán, Jemen, Jordánia, Új-Zéland és Észtország képviselői vesznek részt.

Az amerikai haditengerészettől származó információk szerint, annak érdekében, hogy mindenfajta konfliktust elkerüljenek az Iráni Iszlám Köztársasággal, a gyakorlat 12 napja alatt a nemzetközi erők nem fogják érinteni az Irán és Omán közötti Hormuzi-szorost, amelyen naponta a világ eladott olajmennyiségének egyötödét szállítják.

A résztvevő nemzetek aknakutatást és aknamentesítést hajtanak végre MH–53E Sea Dragon helikopterek alkalmazásával, búvárok és kisméretű hajók bevetésével, de a feladatok között kikötő-megtisztítás is szerepel, ami egészen pontosan a víz alatti, rögtönzött robbanóeszközök felderítését és hatástalanítását jelentil.

A gyakorlat forgatókönyve „egy, a Közel-Kelet nemzetközi stratégiai vízi útvonalait érintő feltételezett aknafenyegetettségre" épül, s ebbe bele tartozik a Vörös-tengert, az Ádeni-, az Ománi- és a Perzsa-öböl is.

Az aknamentesítési gyakorlat mellett az amerikai haditengerészet két repülőgép-hordozó csapásmérő csoportja is a térségben tartózkodik; a USS Enterprise az Arab-tengeren, míg a USS Dwight D. Eisenhower a Perzsa-öbölben.

1595942151

Iráni politikusok időnként azzal fenyegetőznek, hogy válaszlépésként az országot érintő nemzetközi szankciókra lezárják a kőolaj szállítás szempontjából nagyon fontos Hormuzi-szorost. A szoros elaknásítása vagy egy hajó elsüllyesztése a szorosban megbénítaná a teherhajóforgalmat, ami a biztosítótársaságokat arra ösztönözné, hogy megemeljék a tartályhajók biztosítási tételeit és időleges olajár emelkedéshez vezetne.

„Amennyiben az Egyesült Államok vagy a nyugat egy háborút kezdeményezne a Perzsa-öbölben, az a Hormuzi-szoros biztonságát veszélyeztetné", – mondta Mohammad Ali Jafari vezérőrnagy, az Iráni Forradalmi Gárda vezérkari főnöke.