Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Zűrös napok a Baltikumban

Szöveg: Trautmann Balázs (washingtoni tudósító) |  2014. november 3. 21:17

Meglehetősen mozgalmasan telt október 28-29-e a NATO légvédelmi készültségeit adó repülőtereken – elsősorban a Baltikumban és az Északi-tengernél.

Október 28-án egy hétgépes orosz köteléket fogtak el a NATO Balti Légirendészeti missziójában tevékenykedő vadászrepülőgépek. Az észtországi Amaria repülőteréről felszálló német Eurofightereket egy, a nemzetközi légtérben repülő, repülési tervvel nem rendelkező, rádiókapcsolatot nem tartó orosz kötelékre riasztották. A német pilóták a két MiG-31 Foxhound nagy hatótávolságú vadászgép, két-két Szu-24 Fencer és Szu-34 Fullback kétüléses támadó repülőgép, és egy Szu-27 Flanker vadászgép alkotta köteléket azonosították illetve kísérték tovább a Balti-tenger felett. Azt nem lehet tudni, hogy a kötelék gyakorlatot hajt végre, tesztelendő a NATO légtérvédelmének működését és elszántságát vagy a kaligyingrádi orosz exklávé katonai repülőterére tartó kötelékről volt szó. Mindenesetre a katonai szövetség képviselői szokatlanul nagy méretűnek minősítették az orosz köteléket.

1595981781

Az első eshetőséget erősítették meg a másnapi riasztások, ahol összesen három orosz köteléket kellett közelebbről is szemügyre venni. Reggel három órakor egy nyolcgépes köteléket észleltek, mely az Északi-tenger felett, nemzetközi légtérben repült Norvégia irányába. A Norvég Királyi Légierő készültségi F-16AM Falconjai négy Tu-95H rakétahordozó stratégiai bombázógépet és négy Il-78 Midas tankergépet azonosítottak. A kötelékből hat gép visszafordult, míg kettő gép Norvégia határai mellett dél felé repült tovább. Őket a Brit Királyi Légierő Typhoon-jai várták, majd átvették őket a Portugál Légierő F_16AM vadászgépei. Természetesen rádiózás vagy repülési terv leadása itt sem történt.

Később két újabb Tu-95-öst és két Szu-27-es vadászgépet „fogtak" a Fekete-tenger felett a Török Légierő F-16C Falconjai. S persze visszatért a „hetes kötelék" is a Balti-tenger felé: őket a litvániai Šiauliai melletti repülőtérről felszálló portugál F-16AM-ek fogták el. A kötelék végül visszatért Oroszországba.

Címkékhaditechnika