Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Dokumentumfilmen mutatják be az első világháborús hadifoglyok kálváriáját

Szöveg: honvedelem.hu |  2015. október 25. 16:03

Díszbemutatón láthatja a közönség a Szamár-sziget rabjai című dokumentumfilmet az Uránia Nemzeti Filmszínházban október 26-án, 18 órakor. A rendezvény fővédnöke dr. Simicskó István honvédelmi miniszter.

A film azoknak a hadifogságba esett osztrák–magyar bakáknak a történetét mutatja be, akiket Asinarára, az albínó szamarak földjére hurcoltak az első világháború alatt. A szerb hadszíntéren fogságba esett katonákat nyolcszáz kilométeren át terelték a Balkánon, majd napokig marhaszállító gőzösök gyomrában hánykolódtak, mire Szardíniára értek. Szamár-szigeten folytatódtak a balkáni halálmars túlélőinek szenvedései.

Margittai Gábor és Major Anita, Asinara magyar kutatói évekig tartó, egész Európán átívelő nyomozásukkal kiderítették, mi történt Szamár-sziget szellemkatonáival. A kutatóházaspár a világon először járta végig kőről kőre a fogolymenet útját, térképezte föl a haláltáborokat, s készítette el ennek az elhallgatott történetnek a dokumentumfilmjét.

A film alapjául Margittai Gábor A Szamár-sziget szellemkatonái – A nagy háború eltitkolt halálmarsa című könyve szolgálat, ami a Zrínyi Kiadó közreműködésével 2014-ben jelent meg.

1596003013