Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Fegyverkiállítás a Ludovika Múzeumban

Szöveg: Csikány Tamás |  2018. május 29. 18:31

A kovás lakattól a gépkarabélyig – 200 év tűzfegyvertörténet címmel a Ludovika főépületében nyílt kiállítás a Magyar Honvédség születésének 170. évfordulója alkalmából. A két tárlóban elhelyezett kamarakiállítás a magyar katona által 1784-1989 között használt legfontosabb tűzfegyvereket mutatja be. Az időszakos tárlat képet nyújt arról a haditechnikai fejlődési folyamatról, amely a kézi tűzfegyverek vonatkozásában jellemezte a Magyar Honvédség történetét.

https://hhk.uni-nke.hu/hirek/2018/05/14/fegyverkiallitas-a-ludovika-muzeumban
1599187672
Időrendben végighaladva először a legfontosabb kovás gyalogsági fegyvereket tekinthetjük meg, amelyekkel a magyar katonák a XVIII. század végétől zajló háborúkban harcoltak, de használták ezeket még az 1848-49-es szabadságharcban is. Ekkor a honvédek azonban már korszerűbb Augustin-féle kémiai gyújtású – gyutacsos, más néven zünderes – fegyvereket is kezükbe foghattak, de volt, akinek kapszlis, vagyis csappantyús fegyver jutott.

A következőkben a kiegyezést közvetlenül megelőző két nagy háború – az 1859-es itáliai és az 1866. évi porosz-osztrák háború – puskáit vehetjük szemügyre. A kiegyezés utáni évek és a Nagy Háború fegyverzete már közelít ahhoz a képhez, amilyennek a korszerű puskát ismerjük. A Werndl és az 1895 M Mannlicher puska az Osztrák-Magyar Monarchia hadseregének alapvető fegyvertípusa volt, így a Magyar Királyi Honvédség katonái is ezeket használták. De fontosak számunkra e fegyverek a magyar hadiipar megalapozása szempontjából is. A második világháborút elsősorban német fegyverzet jeleníti meg.

A háború után 1948 jelentette a fordulópontot az új, demokratikusnak, majd néphadseregnek nevezett magyar haderő felfegyverzése tekintetében. A szovjet fegyverek hadrendbe állításának éve volt ez, jelezve, hogy a megszállt államok hadseregeinek is egy tömbbe kellett tömörülniük, természetesen szovjet vezetés alatt. A fordulat egyben az addigra már komoly eredményeket felmutató fegyverfejlesztések alkonyát is elhozta, más lehetőség nem maradt, mint továbbfejleszteni a szovjet technikát. Ennek a törekvésnek lett az eredménye az AMD-65 gépkarabély, melyet máig az egyik legjobban sikerült AK „klónnak" tartanak.

A kiállításon látható fegyverek Németh Balázs tanársegéd (NKE HHK) és Steiner Iván igazgató (Steiner Armourers SFX), valamint a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum gyűjteményéből származnak. A tárlat két hétig tekinthető meg.

1599187672