Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Közeleg a katonazenészek napja

Szöveg: Révész Béla |  2015. április 2. 10:35

Lehár Ferenc zeneszerző és katonakarmester születésének évfordulóján ünneplik a magyar katonazene napját. Április 30-án a Magyar Honvédség zenekarai és zenészei országszerte megemlékeznek az elődökről, összegzik a jelen eredményeit és áttekintik a jövő feladatait.

1595990704

A központi rendezvény az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandárnál veszi majd kezdetét, ahol reggel kilenc órakor megkoszorúzzák Fricsay Richárd szobrát. Az egykori karmester és főzeneigazgató a magyar katonazenének szentelte életét, nevéhez kapcsolódik a katonazenekarok hatékony beillesztése a Magyar Honvédség rendszerébe. Emblematikus személyiségének emlékére tavaly avatták fel szobrát a Petőfi-laktanyában.

Csizmadia Zsolt ezredes, a Magyar Honvédség főkarmestere érdeklődésünkre elmondta: a program a Hadtörténeti Intézet és Múzeum dísztermében folytatódik, ahol az állománygyűlést követően az idén fennállásának 30. évfordulóját ünneplő veszprémi zenekarról tartanak szimpóziumot, majd egy bő félórás koncert erejéig maga az ünnepelt is „megszólal". Ezt követően a díszudvaron a haza szolgálatában elesett katonazenészek emléktáblája előtt koszorúznak, s ezzel ér véget a fővárosi ünnepi program hivatalos része. Az idén nem rendeznek külön díszhangversenyt az esti órákban.

1595990704

Mint Csizmadia ezredestől megtudtuk, ennek oka az, hogy tekintettel szerettek volna lenni az iskolai ballagásokra, hiszen az állományból számos katona családját érinti a fontos esemény.

A közeljövő feladatai közül a Magyar Honvédség főkarmestere két eseményt emelt ki. Debrecenben július első hetében négy helyszínen rendezik meg a Nemzetközi Katona-zenekari Fesztivált, amely szakmailag mindig nagy kihívást jelent. Hasonlóan nagyszabású eseménynek ígérkezik a Helyőrségi Tavaszi Szemle, amelyet az elmúlt esztendők óriási sikere után idén ismét megrendez az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár. Május 30-án a számtalan program közül kiemelkednek a városligeti térzenék, valamint a délutáni katona-zenekari fesztivál a Hősök terén, amelyen öt helyőrségi zenekar fog muzsikálni. „Időben három dátumhoz leszünk közel, így egyszerre próbálunk színt vinni a gyereknapba, s méltó módon emlékezni a hősök napjára, illetve a magyar honvédelem napjára" – tette hozzá Csizmadia ezredes.

1595990704

Fotó: archív