Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Mire gondolsz katona…”

Szöveg: Faragó Fanny |  2016. október 2. 14:08

Sokan bizonyára a mai napig emlékeznek az Angyalbőrben című filmsorozatra, ami a ’80-as, ’90-es évek sorkatonáiról szólt. Milyen volt a forgatás? Mi történt azóta a szereplőkkel? A forgatással kapcsolatos emlékeit elevenítette fel Mamut, azaz Faragó András színművész, akitől néhány kulisszatitkot is megtudtunk.

1596020766

Még utolsó éves hallgató volt a Színház- és Filmművészeti Főiskolán Faragó András, amikor egy „jó húsban lévő" férfi szereplőt kerestek egy újonnan induló tévésorozathoz. Több casting előzte meg a forgatást, már csak mindössze egy hét volt hátra a kezdésig, ám Mamut karaktere még hiányzott. Végül a Pasaréti filmgyárban, néhány mondatváltás után aláírták a szerződést Gát Györggyel és Szurdi Miklós rendezővel.

1596020766

Megtiszteltetés volt együtt dolgoznia a magyar színészek krémjével, így azt sem bánta, hogy levágták a már akkor is hosszúra növesztett hajtincseit – árulta el Faragó András.
„Valóban mintha egy évig én is katona lettem volna, nem csak az egyenruha miatt, hanem a tiszti ellátmány miatt is, amit egy teljes éven keresztül jóízűen fogyasztottunk. Érdekesség, hogy először csak a belső jeleneteket vettük fel a stúdióban, utána mentünk ki a vasbogdányi laktanyába forgatni, ami valójában a budaörsi kaszárnya volt. Nagyon kellett vigyáznunk, hogy egy éven belül ne változzunk. Mivel az én karakterem egy falánk vidéki fiú volt, folyamatosan etettek és kifejezetten megkértek rá, hogy szedjek fel néhány kilót. Ez nem esett nehezemre"- mesélte a színművész.

1596020766

A forgatás alatt a szereplők ugyanúgy a laktanyában éltek, mint a sorkatonák. Különféle kiképzéseken vettek részt; gyakorolták például a pontonhíd építését és ott voltak egy dunai, vízi átkelésnél is.

„Rengeteg kiskatona szerepelt a sorozatban, akik még örültek is, hogy megússzák a gyakorlatozást, de amikor az akadálypályás felvételek után nekik kellett megtisztítaniuk a sáros fegyvereinket, azt már annyira nem élvezték" – mondta Faragó András, aki egy titkot is elárult: előfordult, hogy a téli jeleneteket nyáron, a nyári jeleneteket pedig télen vették fel. Amikor a kollégáival együtt a hóban kúsztak, az valóban csak poroltó hab volt. A hideg hónapokban már nehezebb dolguk volt, ugyanis rettentően fáztak és ki kellett küszöbölniük azt, hogy látszódjon a leheletük. Ezt egy jégkocka szopogatással orvosolták…

1596020766

„A sorozatra kifejezetten jellemző volt, hogy csinosabbnál-csinosabb statiszta hölgyek színesítették az epizódokat, amit a nudista jeleneteknél különösen élveztünk. Az egyik részben, egy kigyulladt istállóból kellett a vállamra kapva kimentenem egy lányt, miközben kiengedtem a lovakat. Mivel ellopták a ruháinkat, így csak egy pokrócba csavarva próbáltam kitörni az istálló oldalán, miközben égett a tető. Többször is leállította a rendező a forgatást, mondván, hogy nem ég eléggé. Abban a pillanatban, amikor a kamerák újra forogtak, kirúgtam a falat, ráléptem a pokrócomra és mindketten egy hatalmasat estünk miközben a lovak átvágtáztak felettünk. Szerencsére a jelenetet nem lehetett megismételni, mert az istálló porig égett. Egy másik epizódban egy csupasz kaszkadőr hölgyet kellet négyemeletnyi magasból egy kézzel lelógatnom, majd elengednem. A körlet ablakon kifelé lógó kiskatonák tapsoltak és ujjongtak a jelenet láttán" – emlékezett vissza a színész.

A forgatás egyik kulisszatitka az is, hogy Gát György, a sorozat rendezője és producere egy locsoló spricnivel permetezett vizet a szereplők arcára és pólójára, ezzel szimulálva az izzadságot. Így próbálta becsempészni az amerikai stílust a sorozatba.

1596020766

A film hatására a „military öltözék" gyors tempóban terjedt és vált divattá az országban. Ez remek reklámot jelentett a honvédségnek. Az R-GO és a Moho Sapiens együttes zenéje pedig hatalmas sikert aratott, az Angyalbőrben dalok igazi slágerekké lettek. Ki kell emelni Usztics Mátyás Karády őrmester figuráját, aki saját katonai élményeire alapozott. Konfliktusai a szakasszal, a vicces kitolásai és az „olajbogyó" megnevezés emlékezetessé tették színészi alakítását.

„A főszereplő Mészáros Zoltán, aki Urbán karakterét alakította, már nincs a pályán, több gyerekes családapa és civil életet él. Miletics Balázs, aki az örökalvó Mile szerepét formálta meg, egy évig élt egy szigeten, a horvát és olasz partok között. Az ott eltöltött idő alatt anyanyelvi szinten megtanult olaszul és azóta is egy helyi filmes cég casting directora. A többi szereplővel mai napig tartjuk a kapcsolatot, hiszen gyakran találkozunk munkánk során"- tudtuk meg Faragó Andrástól.

1596020767

Fotó: Faragó András archívuma