Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szerdai mozi: Soha többé háborút!

Szöveg: Révész Béla |  2015. november 4. 16:31

Az ötvenes évek kultfilmje, a Híd a Kwai folyón után David L. Cunningham megrendezte annak fekete változatát. A sztori ugyanaz, utóbbiban több a valóságtartalom, de mindez kevés volt a nagy durranáshoz.

Ernest Gordon egyike volt azoknak a katonáknak, akik a japánok fogságába ejtettek a II. világháborúban. Túlélte a brutális kényszermunkatábort, s szabadulása után több írásában is foglalkozott azoknak a történetével, akik a hírhedt halálvasútat építették a dzsungel mélyén. A Híd a Kwai folyón című szupermozi kissé idealizált és szerinte több ponton a végletekig leegyszerűsített világával szemben ő azt a mérhetetlen szenvedést és megaláztatást akarta bemutatni, amelyet a fogságba esettek éveken keresztül, a nap minden órájában kénytelenek voltak elviselni. Így született meg a Soha többé háborút! először regény formájában, majd a filmvásznon is. Utóbbiért David L. Cunningham rendező felelt, aki nem éppen a legjobb formáját hozta.

1596003413

Kiefer Sutherland és Robert Carlyle személyében sikerült két olyan színészt leszerződtetni, akik egyedül is elcipelnek a hátukon egy egész estés filmet, a forgatókönyv azonban annyira ragaszkodott az eredeti mű struktúrájához, hogy nem igazán voltak képesek megvillantani tudásukat. Nem állítható, hogy nincsenek nagyon erős színészi pillanatok a filmben, ám amikor semmi mást nem látunk másfél órán keresztül, csak azt, hogy a japánok hogyan verik, alázzák, tiporják meg a szövetségeseket, nehéz dolga van az aktoroknak, ha ébren akarják tartani figyelmünket. Az ellenség szadista vadállatként beállítása nem új trükk, és (miután egy túlélő visszaemlékezéseiről van szó) hajlamosak vagyunk el is hinni, de hogy mutatóba csak egyetlen szegény japánt kapunk, aki emberként tekint a foglyokra, az eléggé beszürkíti az egyébként is fekete-fehér párhuzamot.

1596003413

A vallás, Krisztus és az Újszövetség időről időre felbukkan a történetben, ám ez is öncélúnak tűnik. Nem egészen érteni katonáink vallásba menekülését, nem azért, mert nincs okuk rá, hanem azért, mert ez sincs kibontva rendesen a filmben. Az ellenben igen, hogy a japánok mennyire lenézik a krisztusi tanokat. „Ez babonaság, ez babonaság" – kiabálják együgyűen, a vadállatként ábrázolt őrnagy pedig odáig merészkedik, hogy a legvallásosabb hadifoglyot (egyébként annak kérésére) keresztre feszíti a helyett, akit eredetileg le akart fejezni. A megváltás, más bűneinek átvállalása és a megtisztulás azoktól a kereszthalál által katartikus jelenet lehetett volna a filmben, ám éppen az előzmények kibontatlansága, elmaszatolása miatt csak egy szadista jelenet lett a sok közül, síró hadifoglyokkal és bután-dühösen bámuló japánokkal.

1596003414

A Soha többé háborút! egyik legnagyobb hátulütője a forgatókönyv átgondolatlan koncepciója. Adott két remek színész, Sutherland és Carlyle, de az írott anyag nem hagyja őket kibontakozni. Ahelyett, hogy játékukból értenénk a szándékot, a történetbe folyamatosan belemonologizál egy harmadik szereplő, s az ő szavaiból tudjuk meg (kellene megtudnunk), hogy éppen hogyan érzi magát valamelyik katona. A mesélős narrációnak semmi értelme, a nézőt azonban rendesen elcsüggeszti, főleg közhelyes volta miatt. A Sutherland alakította karaktert (Jim Reardon) például folyamatosan ütik-verik, egészen addig, amíg tolószékbe nem kényszerül. Sutherland van olyan jó színész, hogy a film hátralévő részében el tudja játszani, testével együtt a lelke is megnyomorodott, de az alkotók ezt kevésnek gondolták, így kénytelenek vagyunk végighallgatni, hogy „attól kezdve megváltozott, nem is tudjuk, hogy jobb lett vagy rosszabb…" Nekünk, nézőknek rosszabb.

1596003414

Az eredeti műhöz alkalmazkodó forgatókönyv és az érezhető rendezői hiányosságok ellenére a Soha többé háborút! a színészek miatt helyenként kifejezetten élvezhető mozi. Szerepükben és a témában ennél sokkal több volt, de így is nyugodt lélekkel ajánljuk. Hogy ki mire emlékszik egy-két hét után belőle, az már más kérdés. Könnyen nézhető és könnyen felejthető film, a csúcskategóriától és a B-polctól nagyjából ugyanolyan távolságra.

1596003414
1596003415
Soha többé háborút! (To End All Wars) – 2001

Rendező: David L. Cunningham

Forgatókönyvíró: Brian Godawa

Operatőr: Greg Gardiner

Zene:
John Cameron, Ken Tamplin

Vágó: Tim Silano

Szereplők: Robert Carlyle, Kiefer Sutherland, Ciarán McMenamin, Mark Strong, James Cosmo

Filmpremier: 2001. szeptember 2.

Az Ön böngészője nem jeleníti meg a beágyazott
tartalmat…

(A Retro-mozi rovatunkban megjelent további filmkritikákat ide kattintva olvashatják!)

Címkékfilmkritika